Tijdens een oldtimerbeurs raak je zwaar onder de indruk van één van de oldtimers die er te koop wordt aangeboden. Je tekent een verkoopovereenkomst maar enkele dagen later heb je spijt. Wat zijn dan je rechten?
Niet altijd een bedenktijd
Als je een oldtimer koopt op een beurs heb je lang niet altijd een bedenktijd. Om de koop nog te kunnen annuleren is vooreerst vereist dat je de wagen koopt als particulier. Koop je de oldtimer bv. met je vennootschap, dan heb je sowieso geen bedenktijd. Je moet de wagen bovendien aankopen van een ondernemer. De regels over de bedenktijd gelden ook specifiek wat betreft België. Koop je de oldtimer op een beurs in het buitenland dan moet je nazien in het recht van het land in kwestie of je al dan niet een bedenktijd hebt.
Maar zelfs als je als particulier koopt van een ondernemer, zou die laatste wel eens kunnen zeggen dat een beurs niet kan worden aanzien als een verkoop buiten de onderneming. Daar bestaat namelijk discussie over. Bij zo’n discussie heeft de rechter het laatste woord.
Advertentie – lees hieronder verder
14 dagen
Koop je de oldtimer als particulier van een ondernemer op een beurs, dan kan je argumenteren dat je een bedenktijd van 14 dagen hebt. Die termijn begint te lopen bij de levering van de oldtimer. De herroepingstermijn kan soms zelfs nog langer zijn. De verkoper moet je namelijk wijzen op je recht om de koop te annuleren door dit te vermelden op de bestelbon. Doet hij dat niet dan wordt de herroepingstermijn met een jaar verlengd.
Hoe doe je het?
Het volstaat een aangetekende brief te sturen aan de verkoper waarin je aangeeft de aankoop te willen annuleren op basis van je herroepingsrecht. Je moet in deze brief geen enkele reden aangeven waarom je je bedenkt.
Zelf op zoek naar een prachtige oldtimer? Die vind je gegarandeerd op www.autoclassic.be
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be