Als je een oldtimer koopt van een particulier kan je geen beroep doen op de wettelijke regeling met betrekking tot de garantie bij de verkoop van consumptiegoederen. De garantie die je hebt als je koopt van een handelaar geldt hier dus niet.
Kijk in het contract
In de overeenkomst die je met de verkoper afsluit staat veelal dat je de wagen koopt in de staat waarin hij zich bevindt en dat de verkoper je geen waarborg geeft voor eventuele verborgen gebreken. Zo’n clausule is ook geldig. De enige manier waarop je de verkoper dan toch kan aanspreken bestaat erin te bewijzen dat hij wist dat er een gebrek was aan de wagen en hij dat doelbewust voor jou verzweeg. Onnodig te zeggen dat zo’n bewijs allesbehalve gemakkelijk is.
Verborgen gebreken
Als er niets in het contract staat en er is een probleem met de wagen, dan kan je je soms beroepen op de wettelijke regels rond verborgen gebreken. Je moet dan kunnen aantonen dat het gebrek al bestond op het moment van de verkoop van de wagen aan jou en dat je het toen niet kon vaststellen. Het leveren van dit bewijs gebeurt veelal via een deskundige (wat aanzienlijke kosten met zich brengt). Bovendien moet je een vordering in dat verband instellen binnen een korte termijn. Je merkt dus dat zo’n vordering allesbehalve een eenvoudige aangelegenheid is.
Advertentie – lees hieronder verder
Toch garantie bij snelle doorverkoop?
Als de particulier die de oldtimer aan jou verkoopt deze zelf kocht van een handelaar en de wettelijke garantie van die handelaar loopt nog, dan neem jij die als koper over. In dat geval kan je, als je nog binnen de garantietermijn valt, vragen dat de oorspronkelijke verkoper (handelaar) jou garantie geeft.
Zelf op zoek naar een prachtige oldtimer? Die vind je gegarandeerd op www.autoclassic.be
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be