Kan je werkgever je aansprakelijk stellen als je te veel verkeersongevallen veroorzaakt?

Zelfs als je bij meerdere verkeersongevallen betrokken raakt met je bedrijfswagen kan je werkgever je nog niet altijd aansprakelijk stellen voor de schade. Dat bewijst een arrest van het arbeidshof in Brussel.

Gepubliceerd op 12 september 2017
Leestijd : 2 min

Partagez

Wat was er gebeurd?

Een werknemer werkte als handelsvertegenwoordiger. Hij was vaak op de baan en gebruikte daarvoor een bedrijfswagen. In een periode van twee jaar tijd raakte hij betrokken bij maar liefst vijf verkeersongevallen. De werkgever liet het er niet bij. Na het einde van de arbeidsovereenkomst vroeg hij een schadevergoeding van de werknemer voor de door hem geleden schade.

Wat besliste de rechter?

Het arbeidshof gaf de werknemer gelijk. Het beschouwde het feit betrokken te zijn bij vijf ongevallen niet als een herhaalde lichte fout. Volgens het arbeidshof was de handelsvertegenwoordiger nu eenmaal vaak op de baan en had hij dus meer kans om betrokken te raken bij een ongeval. Bovendien werd er volgens het hof geen neiging of geestesgesteldheid van de werknemer bewezen om in de uitvoering van de arbeidsovereenkomst foutief te handelen. Het arbeidshof was bovendien van oordeel dat met betrekking tot een aantal van de ongevallen geen fout van de werknemer was aangetoond.

Wat te onthouden?

Advertentie – lees hieronder verder

Als je als werknemer een bedrijfswagen ter beschikking krijgt ga je vooreerst best na of deze omnium verzekerd is. Op die manier vermijd je namelijk zelf op te draaien voor schade aan het voertuig. Hou er rekening mee dat er een franchise van toepassing kan zijn.

Veroorzaak je een ongeval in het kader van het privé-gebruik van de wagen dan draai je zelf op voor de schade aan het voertuig (tenzij er een omniumverzekering is). Hou er rekening mee dat woon-werkverkeer wordt beschouwd als een privégebruik van de wagen. Gebruik je de wagen in het kader van je beroepsactiviteit dan ligt het anders.  In dat geval riskeer je enkel mee op te draaien voor de schade aan de wagen als het ongeval te wijten is aan je bedrog,  zware fout of herhaalde lichte fout.

 

Arbeidshof Brussel, 27 februari 2009, Juridat


Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.