Mag een garagist je om een voorschot vragen als je een nieuwe auto bestelt?

Op het moment dat je een nieuwe auto bestelt, vraagt je garagist wel eens dat je een voorschot betaalt. Ben je daartoe verplicht? Loop je een risico als je op zijn vraag ingaat?

Gepubliceerd op 15 maart 2017
Leestijd : 2 min

Partagez

Bij de bestelling van een nieuwe auto vragen heel wat garagisten de klant om een voorschot. Zij motiveren dat vaak door te zeggen dat ze er zeker van moeten zijn dat je nadien niet terugkomt op de bestelling. Maar wat zijn je rechten?

Geen wettelijke verplichting

In de wet staat nergens dat je als klant verplicht bent om een voorschot te betalen als je een nieuwe auto koopt. Dat geldt zowel als je de auto als handelaar dan wel als particulier koopt.

Je kan het overeenkomen

De handelaar kan wel met jou overeenkomen dat je hem een voorschot verschuldigd bent. Hij kan met je afspreken hoeveel het voorschot bedraagt, wanneer je dat precies moet betalen en diens meer. Vaak zal er meteen ook een bepaling in het contract staan dat je je voorschot kwijt bent als je de aankoop uiteindelijk annuleert.

Advertentie – lees hieronder verder

Er is een risico

Weet dat het betalen van een voorschot niet zonder risico is. Als de handelaar namelijk voor de levering failliet gaat, riskeer je je voorschot kwijt te zijn. Je zal dan namelijk een schuldvordering in het faillissement moeten indienen. De kans dat je daaruit iets recupereert is klein. Als klant heb je er dus alle baat bij het voorschot, als je dat niet kan vermijden, zo beperkt mogelijk te houden. Alles is dus een kwestie van onderhandelen. Hoe liever de garagist aan jou verkoopt, hoe sterker je staat.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.