Liefst 404.940 alcoholtests voerde de Federale Politie over gans België uit in de maanden juni, juli en augustus. Daarbij waren 8.228 positieve ademtests, oftewel 2,03% van de gecontroleerde bestuurders. Dat is minder dan bij de vorige zomercampagne, toen nog 2,24% van de bestuurders teveel gedronken bleek te hebben.
Het gaat telkens om het aantal positieve ademtests, plus het aantal alerte ademtests. Die laatste zijn de tests die positief zijn boven de wettelijke grens van 0,22 milligram per liter uitgeademde lucht, wat overeenstemt met 0,5 promille, maar die nog onder de 0,35 mg/l (0,8 promille) blijven. Bij die bestuurders wordt het rijbewijs gedurende 3 uur ingehouden.
“Het merendeel van de bevolking heeft de boodschap van de BOB-campagnes duidelijk begrepen en past zijn gedrag hierop aan. Maar een kleine minderheid blijft de boodschap negeren. Deze bestuurders brengen niet alleen zichzelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar”, zo luidt het commentaar van de Federale Politie.
Minder in Vlaanderen, meer in Wallonië
Opvallend is de slechte score van West-Vlaanderen en Waals-Brabant in de statistieken, met een score van liefst 2,96% en 2,80% positieven. De provincies Antwerpen en Limburg deden het dan weer het best, met een score van respectievelijke 1,37% en 1,40% positieve gevallen.
Advertentie – lees hieronder verder
Dat Antwerpen het het best doet, kan liggen aan het feit dat er duidelijk ook het meest gecontroleerd wordt. Bijna 17% van de controles vond in deze provincie plaats, die weliswaar ook de grootste bevolking heeft van alle Belgische provincies.
Globaal blijft Vlaanderen ook onder het landelijke gemiddelde, met 1,84% positieve alcoholtests, terwijl Wallonië goed was voor 2,46% positieven. Het Brussel Hoofdstedelijke Gewest zit min of meer op het gemiddelde.
Behalve op alcohol werden bestuurders ook gecontroleerd op het gebruik van drugs. Daarbij noteerde de politie 1.491 positieve gevallen afgelopen zomer, waarvan de meerderheid zijn rijbewijs moest inleveren.
Voetbal en co
De BOB-campagne van afgelopen zomer focuste onder de slogan “Sporter of supporter?” Vooral op het drinkgedrag in het kader van het Europees Kampioenschap voetbal, samen met de Ronde van Frankrijk en de Olympische Spelen. Mensen kijken vaak samen naar sportwedstrijden, vooral voetbal, en daarbij wordt weleens een glas genuttigd.
Over meerdere jaren bekeken is het aantal positieve gevallen wel duidelijk in een dalende lijn. In 2020 ging het bijvoorbeeld nog om 4,4%, het jaar nadien om 3,4%. In die periode, die samenviel met de coronapandemie waren er tegelijk duidelijk minder controles. De daaropvolgende jaren steeg het aantal controles en daalde het aantal positieve resultaten tot 2,6%, daarna 2,3% en nu dus 2,0%.
Positieve tendens
Samen met overdreven snelheid en gsm-gebruik achter het stuur is alcohol de belangrijkste oorzaak van ongevallen in het verkeer. In 2023 stelde de politie vast dat bij 1 op 10 ongevallen minstens 1 bestuurder meer gedronken had dan wettelijk toegestaan. In meer dan de helft van de gevallen had de bestuurder zelfs meer dan 1,5 promille in het bloed, het equivalent van een tiental glazen, aldus verkeersinstituut VIAS.
Ook in die cijfers zit evenwel een positieve lijn, want het aantal ongevallen waarbij alcohol een rol heeft gespeeld vermindert. Het afgelopen decennium zakte dat met ongeveer 10%. Volgens VIAS is dit echter maar het topje van de ijsberg. “Er zijn nog steeds mensen die door de mazen van het net glippen. Dat betekent niet dat ze in staat zijn om te rijden, maar ze hadden gewoon geluk dat ze niet gecontroleerd zijn”, vertelde Kishan Vandael Schreurs van VIAS aan het begin van de zomer aan VRT NWS.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be