De juiste wagen kopen: hoe begin ik eraan?

Van plan om een auto te kopen? Of u nu naar een nieuwe auto of een tweedehandswagen op zoek bent, hier volgen enkele tips die het lezen waard zijn en die onaangename verrassingen voorkomen, met name bij de aankoop van een tweedehandse auto. Op onderzoek Zoals met zoveel zaken begint het kopen van een auto … Continue reading “De juiste wagen kopen: hoe begin ik eraan?”

Van plan om een auto te kopen? Of u nu naar een nieuwe auto of een tweedehandswagen op zoek bent, hier volgen enkele tips die het lezen waard zijn en die onaangename verrassingen voorkomen, met name bij de aankoop van een tweedehandse auto.

Op onderzoek

Zoals met zoveel zaken begint het kopen van een auto meestal met een zoektocht op het internet. U dient verschillende voertuigeigenschappen af te toetsen aan uw behoeften: afmetingen, koetswerkvorm, kilometerstand, vermogen, budget, opties enzovoort. Zodra u een bepaald model hebt gekozen, ga dan de advertenties af die aan uw zoekcriteria voldoen.

Neem contact op met de verkoper

Zodra u een geschikt voertuig tussen de verschillende advertenties hebt gevonden, kunt u per e-mail of telefonisch contact opnemen met de verkoper, al dan niet om meer foto’s of meer informatie te vragen. Die verkoper kan een particulier of een professional zijn. Aarzel niet om vragen te stellen, zoals waarom de auto wordt verkocht, wat eventuele terugkerende problemen zijn voor het model in kwestie, enzovoort. Vraag ook inzage in het onderhoudsboekje.

Vraag naar de gegevens van het voertuig

Of de verkoper nu een professionele handelaar of een particulier is: vraag sowieso om de Car-Pass van het voertuig te zien als het een tweedehandse auto betreft. De Car-Pass bevat de kilometerhistoriek van de wagen en stelt u in staat de ontwikkeling ervan te controleren om elk risico op fraude te vermijden.

De Car-Pass bevat ook de Euronorm en de CO2-uitstoot van het voertuig, wat van invloed kan zijn op uw beslissing (gezien de taksen en rekening houdend met de verschillende lage-emissiezones). Een tweedehandswagen kopen, was nog nooit zo ingewikkeld.

Zodra u al deze informatie hebt vergaard, is het tijd om het voertuig met eigen ogen te zien. Het eerste wat u moet doen, is het voertuigidentificatienummer (VIN, ook wel chassisnummer genoemd) controleren en zien of het overeenkomt.

U vindt dit nummer achter de voorruit of onder de motorkap. Het bestaat uit een reeks van 17 letters en cijfers.

Inspecteer de buitenkant van het voertuig

Nu u het chassisnummer hebt gecontroleerd, is het tijd om het voertuig aan de buitenkant te inspecteren. Is de algemene staat goed? Kijk uit naar roest en slecht uitgevoerde reparaties en controleer de staat van de banden, die van hetzelfde type moeten zijn (op zijn minst op dezelfde as). Controleer ook of het reservewiel aanwezig is en of het goed is opgepompt.

Vraag om de motorkap te openen en controleer de algemene staat van het motorblok. Zijn er verdachte plekken? Of ziet de motor er te schoon uit? Werp ook een blik op de voegen tussen de verschillende delen van de auto, met name ter hoogte van de motorkap, de deuren en de kofferruimte, want deze moeten ‘recht’ zijn.

Inspecteer het interieur van het voertuig

Als de buitenkant van het voertuig is gecontroleerd, doe dan hetzelfde met het interieur. Test alle apparatuur en check of alles naar behoren werkt. Vreemde geuren moeten alarmbellen doen afgaan, zoals muffe geuren of die van schimmel of brandstof. Zij kunnen vaak een teken zijn van slecht onderhoud. Ga ook na of de interieurbekleding (stof, leer…) in orde is.

Maak een testrit

Nu is het tijd om achter het stuur te kruipen en een testrit te maken. De motor moet koud zijn als u hem start. Schokt het voertuig niet, eenmaal gestart? Probeer ook de auto te starten in de tweede versnelling met de handrem aangetrokken om de staat van de koppeling na te gaan.

Als de auto afslaat, dan moet de koppeling niet vervangen worden. Werken de remmen goed? En geruisloos? Rijdt het voertuig recht? Trekt het stuurwiel niet naar één richting als u het loslaat? Trilt het stuur niet? Hoort u vreemde geluiden? Aarzel niet om alle versnellingen te testen en om toeren te maken. Let daarbij op rookontwikkeling en probeer in te schatten of het volledige vermogen aanwezig is.

Hou tijdens de testrit het dashboard in de gaten om er zeker van te zijn dat er geen lampjes branden. Een testrit moet minstens 20 minuten duren; dat is de minimale tijd die nodig is om alles te controleren en om een mening over het voertuig te vormen. Laat u indien mogelijk vergezellen door iemand die verstand heeft van auto’s.

Als u na al deze aandachtspunten overtuigd bent, is de tijd gekomen om effectief over de aankoop van het voertuig na te denken, of om te onderhandelen op basis van eventuele kosten.

Nieuw of tweedehands?

Wilt u een nieuwe auto uit een stockvoorraad kopen? Natuurlijk zijn de meeste van deze tips dan niet van toepassing omdat het dan een nieuwe auto betreft.

Vindt uw voertuig op Gocar.be

Nieuwe voertuigTweedehands voertuigUtilitairOldtimer

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.