Hoewel de overgang naar de elektrische auto is ingezet is en de landen en steden hun pollutiewetgevingen aanscherpen, is 96% van de Europeanen die in steden wonen nog steeds te veel blootgesteld aan vervuiling. Deze situatie werd vastgesteld door het Europees Milieuagentschap (EMA), dat aangeeft dat “96% van de stedelijke bevolking wordt blootgesteld aan concentraties fijnstof (PM2,5) die hoger zijn dan de gemiddelde jaarlijkse waarde van 5 microgram (μg) per kubieke meter aanbevolen door de WHO”. Moeten we ons zorgen maken?
In werkelijkheid zijn de Europese normen minder streng dan die van de WHO die eind 2021 nog werden aangescherpt. Bij ons zijn de normen namelijk vastgesteld op 15 μg/m3 voor fijnstof, wat betekent dat amper 1% van de Europese stedelingen boven de kritische drempel leeft of als zodanig wordt beschouwd.
Fijnstof en benzopyreen
Volgens de EMA-studie wordt Europa vrij ongelijk getroffen door verontreinigende stoffen. Oost-Europa en Italië zijn namelijk de regio’s met de hoogste concentraties van fijne deeltjes en benzopyreen (een polycyclische aromatische koolwaterstof en erkend carcinogeen) die het gevolg zijn van overmatige verbranding van vaste brandstoffen voor verwarming (kolen en hout) en het gebruik van fossiele brandstoffen voor industriële productie.
Het EMA wijst erop dat “uit de gegevens blijkt dat de maatregelen die in 2020 zijn ingevoerd om de verspreiding van Covid-19 te stoppen of tot een minimum te beperken, hebben geleid tot een vermindering van de activiteit in de sectoren van wegvervoer, luchtvaart en internationaal zeevervoer, resulteerde in een afname van de emissies van luchtverontreinigende stoffen”, maar dat dit niet voldoende is geweest. Ondanks de reducties van stikstofdioxide of NO2 met 70% in april 2020, is de blootstelling van de stedelijke bevolking niettemin ruim boven de normen van de WHO gebleven, zelfs als in Europa wordt aangenomen dat de overschrijding slechts 1% van de bevolking betreft.
Advertentie – lees hieronder verder
Ozon als vijand
Uit de gegevens van het EMA blijkt ook dat de meest voorkomende overschrijdingen op vlak van verontreiniging door ozon worden veroorzaakt. Daarvan worden de kritische drempels elk jaar in meer dan 21 Europese landen overschreden, waaronder bij 15 van de 37 geanalyseerde leden van de Europese Unie. En nogmaals, dit gaat weer alleen over Europese limieten. Als we de nog strengere normen van de WHO beschouwen, staan alle Europese landen in het rood.
Laten we niet vergeten dat luchtvervuiling wereldwijd jaarlijks helaas de dood van zeven miljoen mensen veroorzaakt. Wat dramatisch is, omdat het aantal sterfgevallen als gevolg van luchtvervuiling vergelijkbaar is met die door roken of slechte voeding. Dat is ontnuchterend. In 2019 veroorzaakte fijnstofvervuiling volgens het EMA 307.000 doden in de EU.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be