In België werden 2.000 personen bevraagd. Daarvan geeft 24% toe dat er in de maand voordien een of meerdere glaasjes te veel achterover werden gegoten. Pijnlijk: in geen enkel ander land ligt dat percentage hoger. Bovendien zegt 28% onder hen dat ze de fiets als alternatief hebben genomen, wat ook weer 11% boven het Europese gemiddelde ligt, en 1 op 5 de motor of bromfiets.
Nochtans ligt de pakkans in België hoger dan gemiddeld. Zo werd 24% van de bevraagden in het afgelopen jaar in het verkeer gecontroleerd op drinken en rijden. Het Europese gemiddelde strandt wat dat betreft op 18%. Weet echter dat je een veel groter risico loopt in Hongarije (37%), Finland (39%) en Polen (47%), terwijl je in landen als Nederland (10%) en Duitsland (7%) het minst kans maakt om uit het verkeer te worden geplukt.
En drugs?
7% van de Belgen geeft aan in de laatste maand onder rechtstreekse invloed van drugs te hebben gereden (1 uur na gebruik). Cannabis is het populairst bij speekseltests: het actieve bestanddeel wordt de dag nadien nog opgespoord.
En snelheid?
Advertentie – lees hieronder verder
Bijna 7 op 10 drukte het gaspedaal vorige maand dieper in dan mocht. Da’s veel, al zegt dat cijfer misschien ook iets over de geldende snelheidslimieten op sommige plaatsen. Belgen rijden volgens de resultaten ook vaker te snel buiten dan binnen de bebouwde kom (72% t.o.v. 62%).
En smartphonegebruik?
28% zat te tokkelen achter het stuur en 22% belde met de smartphone in de hand. In de wagen alvast, want ook 22% deed het het vanop een motor of bromfiets en 23% vanop een fiets.
Wat zegt Vias?
Het instituut wil dat België nog strenger moet worden voor zijn rijdende onderdanen. “Nultolerantie voor beginnende bestuurders en gemotoriseerde tweewielers. Daarnaast moeten verkeersovertreders snel en efficiënt bestraft worden. Daarbij moet ook gekeken worden naar alternatieve straffen om de mentaliteit van de overtreders op langere termijn gunstig te beïnvloeden”, zo luidt het.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be