Queen Elizabeth II is overleden op 96-jarige leeftijd. Ze zat al op de troon sinds 1952 – wat buitengewoon lang is – en zal duidelijk een grote leemte achterlaten in de harten van de Britten.
Het overlijden is uiteraard de aanleiding voor heel wat eerbetonen. Er verschijnen veel details over wat de koningin fascineerde of interesseerde. Ook de auto speelde een prominente rol in haar interessegebieden.
Queen Elizabeth II hield van rijden, en niet met om het even welke auto. De Britse constructeurs hebben het Engelse hof goed voorzien van luxe- en prestigewagens.
Die merken brengen trouwens allemaal een eerbetoon aan Hare Majesteit: Rolls-Royce, Bentley, Jaguar, Land Rover, Aston Martin en zelfs McLaren, dat nochtans een recent merk is dat weinig gemeen heeft met de koningin.
Advertentie – lees hieronder verder
Autosport in rouw
Er zijn ook rouwbetuigingen vanuit de autosport, van Stefano Domenicali, de topman van het F1-kamioenschap, tot Mohammed Ben Sulayem, de voorzitter van de FIA (Fédération Internationale de l’Automobile). Gelijkaardige eerbetonen kwamen er ook van de F1-teams, waaronder het team van Mercedes.
Queen Elizabeth II, die gerespecteerd werd om haar gezond verstand en volledige toewijding voor haar land, hield van de auto. Ze reisde vaak als passagier in limousines, waarvan sommige speciaal voor haar ontworpen waren, zoals de Bentley State Limousine uit 2002. Maar de koningin reed ook graag zelf, wat weleens diplomatieke problemen opleverde.
In 1998 verwelkomde de koningin prins Abdallah van Saoedi-Arabië in haar Schotse residentie Balmoral en ze maakte er een erezaak van om hem mee te nemen op het domein in haar Land Rover. Tot grote verbazing van de Arabische prins, die in zijn land een rijverbod voor vrouwen gewoon is. Volgens verschillende bronnen was hij zelfs bang en vroeg hij de koningin – die een opleiding had genoten bij het leger tijdens de Tweede Wereldoorlog – om trager te rijden.
Grote autoverzameling
In de loop der jaren heeft koningin Elizabeth II een grote autocollectie verzameld, waarvan sommige modellen opmerkelijk zijn. Nog voor ze de troon besteeg, leerde ze rijden in een Daimler DB 18. En nadat ze op de troon kwam, mocht ze een Daimler Empress Mark II in ontvangst nemen.
Tijdens haar regeerperiode was de koningin goed vertrouwd met het merk Rolls-Royce, het symbool bij uitstek van de Britse auto, zelfs na de overname door BMW. In de ‘koninklijke garage’ verschenen twee Phantom V limousines in 1960 en 1961, terwijl in 1978 een Phantom VI volgde. Sinds 1953 wist de koningin ook de modellen van Land Rover en Range Rover zeer te waarderen. Recenter gebruikte ze ook een Jaguar X-Type.
De troon gaat nu naar prins Charles (III), die zelf ook houdt van auto’s. Zijn collectie is al even indrukwekkend en telt heel speciale modellen, zoals een Aston Martin DB6 Cabriolet die rijdt op bio-ethanol E100 geproduceerd uit witte wijn. Een ander tijdperk …
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be