Hoge brandstofprijzen: moeten we rantsoeneren?

De hoge energieprijzen (ook voor brandstof zoals benzine en diesel) leiden tot een gedragsverandering bij consumenten. Bestuurders beperken namelijk hun uitgaven aan de pomp. Gaan we binnenkort weer rantsoeneren, zoals bij de oliecrisis in 1973?

Gepubliceerd op 2 februari 2022
Leestijd : 2 min

Deel

De stijging van de energieprijzen was zelden zo sterk. Een vat Brentolie is gestegen tot 90 dollar, terwijl de prijs in december nog rond de 70 dollar schommelde. Deze prijsverhoging komt door de sterke vraag na de covidcrisis, terwijl nog niet alle toeleveringsketens die onderbroken werden vandaag al hersteld of gestabiliseerd zijn.

De hogere prijzen hebben een directe impact op de huishoudens en vooral op mensen die dagelijks hun auto nodig hebben om te gaan werken, de kinderen te vervoeren enzovoort. Sinds afgelopen weekend heeft de dieselprijs opnieuw een recordhoogte bereikt (meer dan 1,8 euro/liter). Deze inflatie bemoeilijkt de levensomstandigheden van de Belgische huishoudens, zeker diegene die het al krap hadden.

Rantsoenen

Door deze context hebben de Belgen uiteraard hun gedrag aangepast. In tankstations lijkt het tijd om te rantsoeneren, als we de tankstationuitbaters mogen geloven. Natuurlijk is deze situatie niet te vergelijken met de oliecrisis van 1973, toen er onvoldoende brandstof was voor iedereen (nadat de Amerikaanse productie van ruwe olie daalde vanaf 1971). Nu zijn het de consumenten zelf die zich beperkingen opleggen.

Vooral bestuurders die niet over een tankkaart en bedrijfswagen beschikken, hebben de neiging om de tank maar voor de helft te vullen en niet meer vol te tanken. Ze tanken voor 30 à 40 euro, maar niet meer. Hetzelfde fenomeen zien we bij wie z’n mazouttank laat vullen. In Le Soir geeft Brafco (de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars) aan dat de tank nog maar voor 500 of 800 euro gevuld wordt, maar zelden voor hogere bedragen.

Advertentie – lees hieronder verder

Verplaatsingen beperken?

Nog in de krant Le Soir, meldt brandstofdistributeur Octa+ dat er voor 10 procent minder geleverd wordt. Deze rantsoenering geeft aan dat de consument een vast budget besteedt aan brandstof en daar niet van afwijkt. Dat betekent dat hij ook besloten heeft om minder te rijden en een onderscheid te maken tussen essentiële en niet-essentiële verplaatsingen.

Slecht nieuws is dat deze situatie wellicht blijft duren. Door de hoge prijs per vat, de euro die verzwakt tegenover de doller en de geopolitieke spanningen tussen Rusland, Oekraïne en de NAVO, zijn volgens economen alle ingrediënten aanwezig voor blijvende prijsstijgingen de komende weken en maanden.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.701 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
47.701 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.