Het “te sterke” economische post-covid-herstel en de onzekerheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne zorgen voor grote spanningen op de internationale markten. De energiemarkt is de eerste die de gevolgen van de situatie ondervindt, met recordprijzen voor gas, elektriciteit en zelfs een liter brandstof sinds oktober 2021. Nu zaterdag wordt een nieuwe fase bereikt: de dieselprijs zal voortaan meer dan 2 euro per liter bedragen. Dit had Gocar een kleine maand geleden al voorspeld.
Zaterdag stijgt de maximumprijs van diesel (B7) aan de pomp met 0,157 euro, tot maar liefst 2,0840 euro per liter. Dit is een nieuw record; het vorige stond vorige week nog op 1,9270 euro per liter.
De prijzen voor stookolie stijgen eveneens, tot 1,1819 euro per liter voor een bestelling van minder dan 2.000 liter (+ 0,0212 euro) en tot 1,1513 euro per liter voor een bestelling van meer dan 2.000 liter (+ 0,0211 euro).
Wanneer zal het ophouden?
Je vraagt je wellicht af wanneer deze prijsescalatie zal stoppen? Waarschijnlijk niet meteen. Als de westerse sancties tegen Rusland geen betrekking hebben op olieproducten (dat zou onszelf in de voet schieten), dan blijkt dat Russische olie internationaal geen kopers meer vindt. 70% van de productie is momenteel immers onverkocht. Toch is Rusland een van de grootste olieproducenten met een marktaandeel van 10%, of 8 miljoen vaten.
Advertentie – lees hieronder verder
Deze grote hoeveelheid olie die de markten niet meer bereikt, verhoogt de spanningen en drijft uiteraard de prijzen op, aangezien deze situatie een groot gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod veroorzaakt, waarbij andere producerende landen of organisaties niet in staat zijn (veel) meer te produceren en aldus het gat van de 8 miljoen vaten per dag van Rusland te vullen.
Inflatie
Deze situatie stort de hele wereld in een ongekende crisis, met name op het vlak van energie. De inflatie die de afgelopen weken al recordhoogten heeft bereikt, zal wellicht blijven stijgen als er geen actie wordt ondernomen of als er geen rust komt in het Oekraïense conflict. Zal de geschiedenis zich herhalen? Er zij aan herinnerd dat na de oliecrisis van 1973 de inflatie tot het begin van de jaren tachtig opliep tot 15%. Is dit het scenario dat zich aftekent?
Het blijft een feit dat de consument in een vicieuze cirkel zit. En we weten niet hoe we eruit zullen geraken. De Belgische staat lijkt immers geen vinger uit te willen steken. Het omgekeerde cliquetsysteem zou een mogelijke oplossing kunnen zijn, maar wordt vooralsnog niet overwogen. Dit wordt door veel automobilisten en motorrijders in de ruimste zin van het woord als weerzinwekkend ervaren.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be