De aanval van Rusland op Oekraïne schokte de internationale gemeenschap. Maar omdat het opnemen van de wapens een zeer riskante gok is, hebben de NAVO-landen en verschillende anderen besloten om eerst vergeldingsmaatregelen tegen Rusland te nemen en in het bijzonder sancties die gericht zijn op het ondermijnen van de economie van het grootste land ter wereld (o.b.v. de omvang).
Naast het bevriezen van tegoeden of het verbod op afgifte van visa of paspoorten aan Russische staatsburgers, hebben sommige landen besloten om een economische oorlog tegen Rusland te voeren. Dit is het geval met Japan, de op twee na grootste economie ter wereld. Fumio Kishida, de Japanse premier, kondigde de bevriezing aan van tegoeden en de export van militaire uitrusting of componenten, maar ook verrassend “goederen voor algemeen gebruik” zoals halfgeleiders.
De afgelopen maanden wist iedereen echter hoe essentieel halfgeleiders (of elektronische chips) zijn in ons dagelijks leven en hoe ze schaars ze wel zijn. De tekorten in de afgelopen maanden hebben aangetoond dat de verstoring van de aanvoer van deze componenten ons veel producten kan ontzeggen, in de eerste plaats auto’s.
De Russische wapenproductie stoppen?
Maar waarom moet deze bevriezing van de export van halfgeleiders naar Rusland er komen? Want ook als is het land de tweede militaire macht op deze planeet, toch blijft het daarnaast een echte economische woestijn met een industrie die zich nooit echt heeft hersteld van het communistische tijdperk. Omdat Rusland geen smartphones, gameconsoles of televisies produceert, lijkt de stopzetting van de levering van halfgeleiders dus geen grote invloed te hebben, behalve in de automobielsector met Lada en waar vooral Renault grote risico’s loopt in de joint venture met Avtovaz.
Advertentie – lees hieronder verder
Maar in werkelijkheid is dit manoeuvre subtieler dan het lijkt. Want halfgeleiders worden ook gebruikt in bewapening, die Vladimir Poetin op dit moment kennelijk hard nodig heeft. Inderdaad, zonder chips, geen kruisraketten, tanks, straaljagers of ander offensief of ondersteunend militair materieel.
Welk land neemt over?
Vanuit dit strikte oogpunt lijkt het idee om de leveringen van halfgeleiders aan Rusland te blokkeren veel beter. Ook omdat het zo misschien mogelijk wordt om de andere sectoren die nog steeds last hebben van deze tekorten verder te helpen. Is dit dan de juiste actie? Dat valt af te wachten, want we moeten ook niet naïef zijn.
China, de grote partner van Rusland, heeft al gezegd dat het de motieven van Poetin begrijpt en dat het de leider niet veroordeelt. Het opportunistische China (dat een brede grens met Rusland heeft) zal ongetwijfeld graag de plaats innemen van de Westerse landen om aan de Russische commerciële behoeften te voldoen. Dit betekent dat de Japanse maatregel uiteindelijk weinig effect kan hebben…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be