In Wallonië kiezen jonge bestuurders er steeds vaker voor om hun rijbewijs met een automaat af te leggen. De cijfers bewijzen dat: in 2017 waren het er bijna 2.000 en in 2021 zo’n 3.500, dat is een stijging van 56% in amper 4 jaar tijd. We wisten al dat de automaat steeds meer de voorkeur kreeg van de bestuurders, hetzij uit vrije wil, maar soms ook uit verplichting, want op de markt is voor veel voertuigen geen keuze meer mogelijk: het is de automaat of niets.
Zouden jongeren dus fan zijn van de automatische transmissie en niet langer geïnteresseerd zijn in het hanteren van een handgeschakelde versnellingsbak?
In feite is het niet zo eenvoudig, omdat het noodzakelijk is om rekening te houden met de vertragingen die werden genoteerd bij het afleggen van de rijexamens als gevolg van de coronacrisis (sluiting van centra). Daarom zou er volgens de Fédération des auto-écoles agréées (FAA) ook een inhaaleffect zijn vanwege het gemak en de snelheid van het leerproces met een automatische transmissie.
In de hoofden van jonge mensen betekent het kiezen voor de automaat immers een besparing van tijd en geld door minder uren in de rijschool. Maar eigenlijk is dit niet juist, omdat de Wegcode hetzelfde aantal praktijkuren voorschrijft.
Advertentie – lees hieronder verder
Gewijzigde situatie
Wat wel zeker is, is dat jongeren steeds meer leren rijden met een automaat, omdat de gezinnen er steeds vaker één hebben. In vele gevallen is dat zelfs de enige beschikbare optie en gaat men zich dus geen handgeschakelde auto gaat kopen enkel om de jongeren hun rijbewijs te laten behalen. Dat is logisch.
Het is duidelijk dat deze trend de komende jaren zal worden bevestigd, vooral met de doorbraak van hybride en elektrische auto’s die allemaal ‘automatisch’ zijn. Deze evolutie wordt ook bevestigd door FEBIAC: 42,7% van de inschrijvingen in 2020 waren ‘automatische’ auto’s, terwijl dit aandeel in 2013 ‘slechts’ 16,5% bedroeg.
Duurder
Tegenwoordig geven jongeren dus blijkbaar gewoon eerder de voorkeur aan de automaat. Toch mogen we niet vergeten welke beperkingen dit type transmissies inhoudt. Inderdaad, bij de aankoop kost een automaat meer (ongeveer 2.000 euro in de meeste gevallen), terwijl tweedehandsauto’s met een automatische versnellingsbak vandaag niet in grote getalen op de markt aanwezig zijn. Ze zijn inderdaad zeldzamer en dus duurder…
En ook al is dit tegenwoordig beter, toch valt het verbruik van een auto met een automatische transmissie nog steeds iets hoger uit (ongeveer 10%). Bovendien mag wie zijn rijbewijs met een automaat heeft behaald, nooit met een handgeschakelde bak rijden. Dat betekent dat als je ooit een oldtimer of een youngtimer wil kopen, je dan met een probleem zit. Goed om weten…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be