Advies

Hoe voorkom je oplichting bij een autoverkoop?

De tweedehandsmarkt explodeert sinds de coronacrisis en nu ook door het tekort aan halfgeleiders dat de levertijden van nieuwe auto’s verhoogt. Er zijn dus goede zaken te doen … maar let op voor oplichters. Als je jouw auto wilt verkopen, vermijd dan zeker de volgende valkuilen. 

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 27 okt. 2021 | Leestijd: 5 min

Ondanks steeds veiligere verkoopplatformen die zowel verkopers als kopers volgen, blijven bepaalde vormen van oplichting bij de verkoop van tweedehandsauto’s bestaan. Personen met slechte bedoelingen hebben blijkbaar geen gebrek aan inspiratie en blijven zich voortdurend aanpassen om door de netten te glippen die oplichters moeten tegenhouden. In België is de tweedehandsmarkt goed voor ongeveer 700.000 auto’s per jaar. Met andere woorden: de kansen zijn talrijk en dus ook de valkuilen.

Wees heel voorzichtig

Je moet tegenwoordig bijzonder waakzaam zijn. Door de digitalisering van het verkoopproces versnellen ook de transacties. Die veranderingen leiden tot nieuwe manieren van oplichting die je moet kunnen herkennen. Net zoals bij om het even welk product dat je verkoopt op een tweedehandssite. Aangezien een gewaarschuwd man er twee waard is, volgt hier een lijst van de meest gebruikte oplichtingsvormen met uitleg om ze te voorkomen.

Advertentie – lees hieronder verder

De valse overschrijving

Alles draait om geld. Dat is natuurlijk ook het doel van de transactie wanneer je een auto verkoopt. Sinds meerdere jaren is het bedrag dat je als koper cash kunt betalen, beperkt tot een plafond van 3.000 euro. Dat helpt de overheid om geldbewegingen beter te traceren en de zwarte economie tegen te gaan. Doorgaans moet de koper de overdracht dus regelen met een bankoverschrijving. Hij kan jou evengoed een vervalsing voorleggen die de transactie bevestigt.

Hoe ga je veilig tewerk? Wacht tot het desbetreffende geld effectief op jouw rekening staat voor de koper er met jouw auto vandoor is. Of vraag om een ​​gecertificeerde cheque van de bank en controleer opnieuw of het geen vervalsing is. Een telefoontje naar de bank in kwestie (vraag het nummer natuurlijk niet aan de koper, zoek het zelf op) stelt je in staat om de juistheid van de transactie na te gaan. Hetzelfde geldt voor bankbiljetten: ga voor het sluiten van de deal naar een winkel en controleer de bankbiljetten met een machine die vals geld detecteert. Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn.

Het aanbod boven de verkoopprijs

Het is jouw geluksdag: de koper biedt meer dan de vraagprijs voor jouw auto. De man argumenteert dat hij een andere auto wilde kopen en dat hij alleen over een (zogezegd gecertificeerde) cheque voor een hoger bedrag beschikt. Eventueel stelt hij voor dat jij het verschil cash terugbetaalt. Onthoud één ding: het is maar één keer per jaar Kerstmis. In dit voorbeeld is de oplichting duidelijk: je verliest het geld dat je terugbetaalt, terwijl de cheque een vervalsing zal blijken. Ons advies: blijf op je hoede en weiger elke twijfelachtige transactie of ietwat vreemde verklaring van de koper.

Het valse ‘expertenbezoek’

scam

 

Nog een oplichtingspraktijk die vaak voorkomt: de koper verplaatst zich in het bijzijn van een expert, kwestie van zijn geloofwaardigheid te vergroten. In dit geval is de verkoper altijd een beetje gestresseerd uit angst dat zijn auto niet zal beantwoorden aan de beloofde betrouwbaarheidscriteria. Ook dit is oplichting. De koper vraagt je om een bedrag te storten op een rekening, zodat de expert zich niet voor niets verplaatst. De som zal zogezegd teruggestort worden zodra de expert is komen kijken. Maak je geen illusies: niemand zal naar jouw auto komen kijken en jij zult enkele honderden euro’s lichter zijn. Betaal dus nooit op voorhand of met een dergelijk voorwendsel. Jij verkoopt en hoeft dus niets te betalen.

Betaling via PayPal?

Deze vorm van oplichting is zeldzamer maar bestaat nog altijd. Door jouw gegevens achter te laten op een verkoopsite, kunnen potentiële kopers met jou contact opnemen. Maar zij bellen jou niet. Ze sturen een sms en vragen om hen te bellen. De truc is dat ze jou laten bellen naar een duur betaalnummer en je zo enkele tientallen euro’s afhandig maken. Geen ramp, maar wanneer dit op grote schaal gebeurt, lopen de inkomsten voor de bedriegers al snel op. Wees ook heel waakzaam als je het voorstel krijgt om via PayPal te betalen. Vaak sturen kopers een vals betalingsbewijs.

De verkoop in onderaanneming

Soms krijg je kort nadat jouw zoekertje online verschenen is (enkele dagen of zelfs minuten later), al een oproep van een andere verkoper die jouw auto wil overnemen zonder hem te zien, met als argument dat hij al veel geïnteresseerden heeft. Maar omdat het allemaal heel snel kan gaan, biedt hij jou een merkelijk lagere prijs dan de vraagprijs. Of hij vraagt jou om een commissie in ruil voor de verkoop. Vlucht, want de verkoop zal jou nog maar weinig opleveren.

De diefstal

Het gebeurt wel vaker dat het bezoek van een koper uitdraait op regelrechte diefstal van jouw auto in plaats van oplichting. Wanneer je een koper of meerdere kopers ontvangt die de auto willen testen, eis dan altijd identiteitspapieren en controleer de juistheid (onder meer de foto). Neem eventueel een foto van de koper. Een eerlijke koper zal dat zeker niet erg vinden. De andere categorie geïnteresseerden daarentegen … Denk er bovendien aan om de sleutels altijd zelf te bewaren. Gaat het de verkeerde kant uit? Neem dan geen risico’s. Denk altijd in de eerste plaats aan jouw gezondheid en fysieke integriteit.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon