De huidige context geeft de consumenten niet echt veel vertrouwen om een nieuwe auto te kopen. De vertragingen van de afgelopen maanden bewijzen dat en er zijn niet alleen problemen met de bevoorrading. Heel wat consumenten weten namelijk niet meer welke auto ze het best kopen door de gestegen prijzen van brandstof en elektriciteit en de nieuwe wetgeving die steeds meer beperkingen oplegt aan auto’s die nog een verbrandingsmotor gebruiken. Deze situatie heeft heel wat automobilisten ertoe aangezet om hun aankoop uit te stellen. Zij kunnen nu profiteren van de kortingen die aangeboden worden voor het Autosalon van Brussel 2023, al zitten we in een context met hoge inflatie. Dit zijn enkele tips die je wellicht helpen om beter te zien en te begrijpen wat je nodig hebt.
1. Welke brandstof kiezen?
Nog niet zo lang geleden moest je die vraag niet eens stellen: je kocht een benzine of diesel. Sinds 2015 en Dieselgate zijn de zaken veranderd. De benzinewagens keerden terug op het voorplan, met daarnaast ook nog de zelfopladende hybrides, de plug-inhybrides (met stekker), de elektrische auto’s, de aardgasauto’s (CNG) en tot slot de auto’s op lpg (vloeibaar petroleumgas als restproduct van raffinage en dus geen natuurlijk gas). Momenteel is er niet echt een ‘slechte’ keuze, maar je moet in gedachten houden dat de diesels uit de gratie gevallen zijn. Ze zijn voorbehouden aan veelrijders die hun auto snel zullen verslijten en hem nog voor een goede prijs kunnen doorverkopen, tenminste voor export.
De benzinemodellen zijn het populairst bij particulieren en daar zijn goede redenen voor. Hun brandstofverbruik is tegenwoordig meestal erg redelijk. Bovendien is een liter loodvrije benzine nu ook minder duur dan een liter diesel. Natuurlijk kun je nog een stapje verder gaan met een zelfopladende hybride (die je dus niet moet opladen aan een stopcontact) om het brandstofverbruik (meestal benzine) te verminderen.
Met plug-inhybrides kun je tientallen kilometers op zuiver elektrische kracht rijden, maar ze blijven duur voor particulieren, terwijl ze voor vloten minder belangrijk worden door de beperking van hun fiscale aftrekbaarheid. Voor plug-inhybride en elektrische auto’s zal de terugverdientijd langer zijn en daar moet je rekening mee houden.
Advertentie – lees hieronder verder
2. Bekijk de volledige gebruikskosten
Vaak wordt gedacht dat de autokosten zich beperken tot de aankoop. Dat is uiteraard verkeerd, want de gebruikskosten kunnen zeer hoog zijn, zowel voor de brandstof of energie in het algemeen als voor de banden, het onderhoud, de verzekering, de belasting enzovoort. Doe zoals de vlootbeheerders en bekijk alle kosten van de auto tijdens zijn volledige levensduur. Dat is de zogenaamde total cost of ownership (TCO). Maak een vergelijkende tabel en globale schatting van elke kostenpost in functie van het verwachte aantal jaren gebruik. Zo krijg je een duidelijker beeld en hou je je budget onder controle. In je tabel zul je zeker auto’s opmerken waaraan je nog niet gedacht had.
3. Test de auto
Je moet een auto niet alleen bekijken op een stand of erin gaan zitten maar ook testen op de weg. Het is pas in de praktijk dat je de details opmerkt die jou storen of de kwaliteiten die je niet had verwacht. Het comfort, de geluiddemping, de mechanische prestaties, de vlotheid van de versnellingsbak of de rijkwaliteiten springen meteen in het oog. Twijfel dus niet om een testrit te doen.
4. Vraag een precieze leveringstermijn
De wachttijden voor een nieuwe auto zijn aanzienlijk langer geworden door de covidcrisis en de daaropvolgende tekorten. Voor sommige modellen moest je zelfs twee jaar wachten. Gelukkig is de situatie geleidelijk aan het verbeteren, maar je moet weten dat nog niet alles normaal verloopt. Informeer je dus goed over de leveringstermijn van het model dat jou interesseert om niet verrast te worden. Sommige merken hebben een stock aangelegd, wat een snelle levering garandeert als je niet per se zeldzame opties nodig hebt.
5. Onderhandel over de prijs en betaal met eigen middelen
Geen lening moeten afsluiten, kan de deur openen naar bijkomende kortingen als je een nieuwe auto koopt. Natuurlijk is dat niet voor iedereen mogelijk, maar als het kan, betaal dan met eigen middelen, zeker als er een beloning tegenover staat. In de Salonperiode zie je ook vaak interessante, lagere intrestvoeten voor autoleningen. Dat zal dit jaar minder het geval zijn door de hogere rente die de nationale banken tegenwoordig hanteren. Vroeger lag de intrest lager dan 1 procent, maar dit jaar wordt dat eerder 3 procent. Maar voor een auto blijft dat redelijk en er zullen zeker nog lastminuteaanbiedingen zijn. Wees dus aandachtig.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be