Gepersonaliseerde nummerplaten worden steeds populairder in België en deze trend zorgt voor een aanzienlijke financiële meevaller voor de staat. In slechts zeven maanden tijd werd al bijna 9 miljoen euro geïnd dankzij de 8.997 reserveringen via de website van de FOD Mobiliteit. Het is duidelijk dat 2024 het cijfer van 2023 belooft te overtreffen, al een opmerkelijk jaar wat de vraag betreft.
Op het eerste gezicht lijkt een gepersonaliseerde nummerplaat misschien een dure, achterhaalde extravagantie. Maar de trend liegt er niet om: steeds meer Belgen laten zich verleiden door de mogelijkheid om hun voertuig uniek te maken. Voor een bedrag van 1.000 euro kunnen deze automobilisten een combinatie van letters en cijfers kiezen die hun persoonlijkheid of interesses weerspiegelt.
In de lift
De cijfers spreken voor zich: in 2023 werden 13.286 aanvragen geregistreerd, tegenover 11.314 in 2022 en 11.021 in 2021. De stijging is dus structureel. Sinds de wet die gepersonaliseerde platen toestaat in 2014 werd ingevoerd, zijn er niet minder dan 80.874 aanvragen ingediend. Ondanks de evidente grenzen aan het aantal mogelijke combinaties, lijkt de verbeelding van de Belgen onuitputtelijk, net als hun smaak voor provocatie.
Advertentie – lees hieronder verder
Niet alle aanvragen worden automatisch geaccepteerd, maar er glippen er wel een paar door de mazen van het net. De autoriteiten zorgen ervoor dat geen enkel bord een politieke, racistische of aanstootgevende boodschap bevat. Bovendien moet er een maximale termijn van vier maanden worden gerespecteerd tussen de reservering en het daadwerkelijke gebruik van de kentekenplaat. Deze termijn is ook van toepassing in geval van een voertuigwissel. Dit betekent dat sommige aanvragers moeten wachten nadat ze hun nieuwe voertuig hebben ontvangen.
Steeds ongewonere platen
Het moet gezegd dat deze controle noodzakelijk is. Elke automobilist is ongetwijfeld voertuigen tegengekomen met nummerplaten die op zijn zachtst gezegd verrassend zijn: “BARAKI”, “BARJ0”, “NO-DUREX”, “MINOU”, “KUT-WIJF” of “FCUK-OFF”. Gedurfdheid is aan de orde van de dag, net als provocatie. Of passie, als je borden met “MARADONA” of “JUVE-10” tegenkomt. De Facebookgroep ‘Licence Plate Belgium’ somt enkele van de meest verbazingwekkende creaties op, waaronder “COOOL”, “HIHIHI”, “ZORRO” en “BATMAN”.
Het verkrijgen van een gepersonaliseerde plaat is relatief eenvoudig: ga naar de website van FOD Mobiliteit en dien een combinatie in. Als de plaat al bezet is of ongeoorloofde elementen bevat (beledigingen, haatdragende taal, racisme, enz.), geeft de site aan dat de combinatie “niet beschikbaar” is. Er gelden ook bepaalde beperkingen voor specifieke termen. Het woord “politie” is bijvoorbeeld verboden, maar “flik” is wel toegestaan. Waakzaamheid is geboden om borden met verborgen, mogelijk ongepaste boodschappen te vermijden.
Geen vertraging
Ondanks de economische crisis lijken de Belgen hun voertuigen nog altijd op handen te dragen, gezien de groeiende populariteit van gepersonaliseerde nummerplaten. Deze rage helpt om de staatskas te spekken en levert enkele miljoenen euro’s per jaar op. De Belgische regering bereidt zich voor op een nieuw record voor 2024. Het valt nog te bezien hoe ver automobilisten en ook de overheid zullen gaan, aangezien sommige excessen aan de orde van de dag zijn … Kan men alles toestaan in ruil voor geld? Dat is de vraag.
Foto’s: Facebook Belgian licence plate & Wikiland
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be