Hoe kan het chiptekort opgelost worden?

Er bestaan twee manieren om een crisis te benaderen: ondergaan of overwinnen. Meerdere constructeurs hebben duidelijk voor de tweede optie gekozen om een einde te maken aan het tekort aan halfgeleiders dat de autosector teistert.

Gepubliceerd op 4 december 2021
Leestijd : 4 min

Partagez

Al enkele maanden treft het tekort aan elektronische chips (of halfgeleiders) de industrie en dan vooral de autosector, die dol is op zulke chips en helaas de leveringsketen onvoldoende veiligstelde voor de coronacrisis. Deze situatie heeft een sterke impact op de sector, die niet meer in staat is om de productie van heel wat auto’s te garanderen. Gevolg: de prijzen dreigen te stijgen, de leveringstermijnen lopen op en de markt verschuift steeds meer naar de tweedehandsauto’s.

In plaats van de crisis te ondergaan, hebben bepaalde constructeurs de koe bij de horens gevat en proberen ze de situatie aan te pakken om de impact van het tekort te minimaliseren. De maatregelen die fabrikanten overwegen en nemen, verschillen van bedrijf tot bedrijf. Dat betekent dat het herstel niet gelijkmatig zal verlopen en voor de ene al moeilijker wordt dan voor de andere.

Akkoorden sluiten

De eerste reflex is uiteraard de commerciële reflex. Constructeurs sluiten preferentiële akkoorden met de chipfabrikanten om de toeleveringsketen te verzekeren en de leveringen op schema te houden, ook al gaat dat gepaard met hogere prijzen. Sommige willen de gebruikelijke netwerken kortsluiten en niet meer passeren via tussenpartijen zoals Bosch en Continental, om maar twee voorbeelden te noemen.

De grote groepen zoals Volkswagen en Daimler onderhandelen nu rechtstreeks met de Aziatische fabrikanten. Vroeger onderhandelden de constructeurs met meerdere tussenpartijen in de hoop de concurrentie te laten spelen en de prijzen te drukken. Vandaag is dat onmogelijk geworden en moeten ze koste wat het kost de toeleveringsketen herstellen om de fabrieken te laten draaien en auto’s te kunnen verkopen en leveren.

Advertentie – lees hieronder verder

Technologie laten evolueren

Een tweede oplossing die toegepast wordt, is om de elektronische onderdelen opnieuw te ontwerpen en te herbekijken om het aantal onderdelen dat noodzakelijk is voor hun werking aan te passen. Door de gebruikte materialen te diversifiëren, word je als fabrikant minder afhankelijk van één type onderdeel. Die strategie wordt bijvoorbeeld toegepast door de vrachtwagenafdeling van Volkswagen (Traton) of door Daimler.

Bepaalde constructeurs werken bovendien aan een partnership met producenten van chips om alternatieven te ontwikkelen, met name microcontrollers die de chips kunnen vervangen die vandaag ontbreken. Tesla en GM werken eraan. Het idee is om af te stappen van het idee ‘één functie, één chip’ en kleine eenheden te ontwikkelen die meerdere functies kunnen aansturen.

Later aanvullen of minder functies voorzien 

De meest gebruikte methode momenteel is om auto’s te blijven produceren, maar dan zonder bepaalde uitrustingen of functies. In dat geval wordt de klant op de hoogte gebracht van deze gebreken, maar met de garantie dat de uitrusting achteraf nog kan toegevoegd worden, op het moment dat de onderdelen opnieuw beschikbaar zijn. Deze techniek wordt bijvoorbeeld toegepast door Tesla, dat momenteel auto’s verkoop zonder USB-aansluitingen of module voor inductief laden. Idem bij BMW, dat geen navigatieschermen meer kan leveren. Kortom, de auto wordt als een soort kit geleverd, waarbij het laatste deel volgt over enkele maanden. Verbazingwekkend.

Sommige constructeurs gaan nog verder en schrappen simpelweg opties of zelfs bepaalde modellen uit de catalogus. Een voorbeeld: de Skoda Octavia RS werd uit de catalogus gehaald voor onbepaalde duur. Het valt ook op dat heel wat constructeurs modellen met verbrandingsmotor negeren en zich concentreren op de productie van elektrische auto’s die veel meer chips vereisen en vooral meer winst opleveren.

Zelf halfgeleiders produceren?

Tot nu toe hebben constructeurs nog niet geïnvesteerd in een project om zelfstandig halfgeleiders te produceren, simpelweg omdat dit een nieuwe activiteit is die je niet zomaar even improviseert. Bepaalde constructeurs denken er wel aan en Europa lanceerde een taskforce om de mogelijkheid te onderzoeken de productie van halfgeleiders te herlokaliseren. De Europese Commissie zou graag hebben dat er meer fabrieken openen om de productie binnen Europa te verhogen. Die is namelijk teruggevallen naar 10 procent, tegenover 40 procent twintig jaar geleden. Thierry Breton, Europees Commissaris voor de Interne Markt, heeft de lidstaten verzocht om samen te werken en deze activiteit opnieuw te ontwikkelen.

“Het doel is om samen een Europees ecosysteem van halfgeleiders te creëren voor technologische vooruitgang, inclusief de productie”, verklaarde Ursula von der Leyen, voorzitster van de Europese Commissie. Het valt nog te bezien hoe de constructeurs kunnen meewerken aan zo’n nieuw ecosysteem en of dit een duurzame oplossing is. Na de uitbraak van de COVID-crisis waren er ook initiatieven om de productie van chirurgische maskers te verplaatsen, maar die hebben niet altijd geleid tot de verwachte resultaten.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Automarkt
Waarom zijn de elektrische auto’s van deze Duitse fabrikant wel populair?

Het is een moeilijk jaar voor de Duitse autofabrikanten en er wordt steevast naar elektrificatie gewezen als de grote schuldige. Toch is er één merk dat tegen de stroom in vaart en goede resultaten voor de verkoop van zijn elektrische modellen optekent. Wat is het geheim?

15 oktober 2024 4 min
Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.