De transitie naar de elektrische auto is bezig, dat lijdt geen twijfel. Europa heeft op dat vlak ingrijpende maatregelen genomen. Allemaal goed en wel, maar deze gedwongen transitie botst wel op nogal wat obstakels, niet alleen bij de bestuurders. De economische context stelt ook een probleem, omdat de productie van de grondstoffen die nodig zijn voor de batterijen vandaag duidelijk niet voldoet. Tegelijk stijgen ook de prijzen van deze metalen, waardoor de elektrische auto steeds minder betaalbaar wordt.
Tegenwoordig is lithium het meest essentiële metaal voor de batterijen, een grondstof waarvan de exploitatie voornamelijk geconcentreerd is in Australië, China en Zuid-Amerika. Europa heeft ook enkele bronnen. Die bevinden zich in Portugal en… Oekraïne, wat uiteraard enige zorgen baart.
Niet alleen mijnen
Lithium wordt niet alleen uit de bodem gehaald. Een andere manier om het te verkrijgen, is de extractie uit pekel in grondwater. Er bestaat hiervoor een proefproject in Frankrijk, meer bepaald in de Elzas.
Voortaan is het ook mogelijk om lithium te winnen op nog een andere manier: dankzij zeewater. De stof is weliswaar heel verdund aanwezig in zeewater en het extractierendement is dus laag. Tot nu toe, want onderzoekers van de Universiteit van Chicago hebben een techniek ontwikkeld die een elektrische stroom activeert om de lithiumionen te isoleren en aan een elektrode vast te maken, zodat ze gemakkelijk afgescheiden kunnen worden.
Advertentie – lees hieronder verder
Deze lithium uit de zee wordt momenteel bestudeerd. Hoewel de technologie nog experimenteel is, kan de potentiële industrialisatie ervan het pad effenen voor een bijna onuitputtelijke bron van lithium.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be