Europa zit diep in de problemen en de onzekerheid door de hoge energieprijzen. Vooral de industrie die een grote energieverbruiker is, met ook de autoconstructeurs, lijdt meer dan de andere sectoren. En dat is begrijpelijk: de prijs van gas op de markten werd 20 maal duur en die van elektriciteit bijna 10 maal. Dat is onhoudbaar!
Tot nu toe zijn overheidsmaatregelen echter vooral gericht op het ondersteunen van particulieren – ook al vinden sommige mensen dat nog niet genoeg – maar minder op de bedrijven en de industrie. In Frankrijk zijn maatregelen genomen, maar dat is minder het geval in bijvoorbeeld in Duitsland of Engeland, waar veel autoassemblagefabrieken staan.
Geen verbetering in zicht
Zoals in de economische krant l’Écho te lezen is, zal de situatie niet meteen verbeteren, en dit wellicht niet de eerste jaren! Volgens de econoom van Natixis, Patrick Artus, zal Europa, ondanks de nieuwe alternatieven voor het Russisch gas (dat 40% van de invoer en 11% van de totale energiebehoeften uitmaakte), alleen al voor de periode 2022-2023 ongeveer 3 tot 4% van de energie tekortkomen. En dat zal in 2023 en 2024 nog steeds zo het geval zijn. De eerste verbetering kan worden verwacht tegen 2026-2027, wanneer het Russisch gas vervangen zal zijn door andere energiebronnen. Dat is niet erg geruststellend…
Volgens analisten zullen de gasprijzen naar verwachting hoog blijven, waarschijnlijk rond de 400 tot 500 euro/MWh, wat nog meer is dan nu (van 200 naar 300 euro/MWh). Ter vergelijking: de prijs per MWh gas in de VS bedraagt momenteel… 35 euro. De elektriciteitsprijzen zullen naar verwachting terugvallen tot ongeveer € 180/MWh, vooral als Europa besluit de prijsvorming van elektriciteit, die momenteel gebaseerd is op gas, te wijzigen.
Advertentie – lees hieronder verder
20% meer kosten
Voor waarnemers zal de Europese industrie haar productiekosten met 20% zien stijgen in vergelijking met andere delen van de wereld, waardoor er zeer sombere vooruitzichten zijn op ontslagen en delocaties van bedrijven. De realiteit is dat sommige bedrijven er al voor kiezen om te stoppen met produceren in plaats van verder te doen met verlies. Anderen overwegen al te verhuizen, hetzij naar de Verenigde Staten of China om te profiteren van de gunstigere prijzen aldaar. De risico’s zijn dan ook zeer groot dat Europa verarmt door een nieuwe golf van delocaties van bedrijven.
De situatie is duidelijk onhoudbaar, vooral voor de autofabrikanten die noodzakelijkerwijs door een “verliesscenario” moeten gaan, zelfs als de overheden ingrijpen. Volgens Fitch en Standard and Poor’s zal de autoproductie in Europa alleen al in 2022 naar verwachting met 7 tot 15% dalen. Voor 2023 zijn de prognoses gunstiger, zeker met de oplossing van de halfgeleidercrisis.
Natuurlijk op voorwaarde dat dit effectief gebeurt, want bijvoorbeeld volgens Carlos Tavares, de grote baas van Stellantis, zouden deze tekorten na 2023 kunnen aanhouden, simpelweg omdat de plannen van de VS of Europa (via de European Chip Act) hun effecten pas binnen 3 jaar zullen hebben.
In deze context is het duidelijk dat er voor de autofabrikanten sombere tijden aankomen, waardoor uiteraard alle inspanningen van de afgelopen jaren om de industrie te repatriëren en meer “lokaal” te produceren tenietgedaan dreigen te worden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be