Dit land verplicht een speciaal rijbewijs voor sportwagens

Een speciaal rijbewijs om met een sportwagen boven een bepaald vermogen te rijden? Eén land heeft het zopas ingevoerd. Deze maatregel kan anderen op ideeën brengen, misschien zelfs België.

Gepubliceerd op 10 juli 2024
Leestijd : 3 min

Deel

Dit land verplicht een speciaal rijbewijs voor sportwagens

Tot nu toe had iedereen hetzelfde rijbewijs, toegekend op basis van gemeenschappelijke criteria en algemene rijvaardigheid. Een kwestie van eerlijkheid. Maar het roept wel vragen op dat mensen die zeer krachtige auto’s kunnen kopen niet per se de nodige vaardigheden hebben om deze bolides te besturen en indien nodig te beheersen. Ook dat kun je aanleren.

Australië heeft dit idee op tafel gelegd. Om een auto met meer dan 370 pk per ton te besturen, heb je voortaan een speciaal rijbewijs nodig. Deze maatregel wordt verplicht vanaf 1 december van dit jaar. Geïnteresseerden moeten een online cursus volgen en een examen afleggen om het bewuste UHPV-rijbewijs (Ultra High-Powered Vehicle) te behalen. Er is een zekere urgentie, want na die datum riskeert elke bestuurder zonder deze licentie een fikse boete en zelfs een gevangenisstraf.

Uitzonderingen

De grens ligt op 370 pk per ton, maar de maatregel geldt niet voor bussen, trikes of motorfietsen. Je moet dus al een auto van een bepaalde klasse besturen, zoals een Lamborghini Revuelto, een Porsche 918 Spyder of een Ferrari SF90 Stradale. Eigenaars van een Ford Mustang V8 of Porsche 911 Turbo (zelfs S) worden dus gespaard. Het gaat trouwens ook om racewagens, net als oude wagens met deze verhouding tussen vermogen en gewicht.

Het voornaamste doel van de online cursus is om eigenaars van deze auto’s te sensibiliseren. Het doel is om hen te leren over de bijbehorende risico’s, maar ook om hen te helpen de basisprincipes van elektronische rijhulpmiddelen te begrijpen (zoals instelbare tractiecontrole). Bestuurders worden uitgenodigd om zelf de nodige stappen te ondernemen, want de Australische overheid is niet van plan om de eigenaars van deze auto’s op te roepen. Melden ze zich niet, dan krijgen ze later een boete van 2.500 Australische dollar, of 1.555 euro.

Advertentie – lees hieronder verder

Ferrrati-1

De veranderingen gaan trouwens nog verder. In Australië wordt het uitschakelen van de rijhulpmiddelen op zulke auto’s bestraft met hoge boetes. Dit geldt voor de tractiecontrole, ABS en stabiliteitscontrole. Deze elektronische hulpmiddelen uitschakelen, wordt bestraft met een andere boete, dit keer van 5.000 Australische dollar (3.110 euro) en zes punten op het rijbewijs. De autoriteiten zullen nog strenger optreden als er bij een ongeluk gewonden vallen en bewezen wordt dat de hulpmiddelen uitgeschakeld waren.

Niet zo duur

Toch kunnen we niet zeggen dat de overheid van de situatie profiteert, want het kost maar 61 Australische dollar of 37,95 euro om de online cursus te volgen. Vreemd genoeg duurt de online cursus slechts 45 minuten, wat een beetje kort lijkt om de steeds geavanceerdere rijhulpmiddelen uit te leggen. De betrokkenen moeten daarna een praktijkexamen afleggen, die al dan niet kan leiden tot het UHPV-rijbewijs.

Velen zullen dit zien als bemoeienis van de overheid. Maar in werkelijkheid hebben enkele ongevallen een impact gehad op het collectieve bewustzijn. Vooral dan het vreselijke ongeval waarbij een jong meisje werd neergemaaid door een Lamborghini waarvan de bestuurder de macht over het stuur had verloren. De man werd vrijgesproken van de beschuldiging van gevaarlijk rijgedrag, wat niet in goede aarde viel bij het publiek. Het heeft ongetwijfeld de invoering van deze maatregel in de hand gewerkt, ook al zijn er twijfels over de doeltreffendheid ervan.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Buzz
Jongeren omarmen nog steeds de auto, ondanks hoge kosten

Te duur. Te oubollig. Te vervuilend. Maar al te vaak wordt gezegd dat jongeren de autoliefde zijn kwijtgeraakt en voorrang geven aan alternatieve vervoersmiddelen, de zogenaamde modal shift. Maar uit een onderzoek blijkt dat de autoliefde bij jongeren terug oplaait. Van nooit weggeweest?

14 oktober 2024 3 min
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.