10 tips om een oldtimer te restaureren

Een oldtimer restaureren, is meestal een werk van lange adem. Zo’n project moet dus vooraf goed gepland worden, zowel op vlak van tijdsbesteding als wat de beschikbare financiële middelen betreft. Hier zijn 10 tips om je restauratie succesvol uit te voeren.

Gepubliceerd op 26 november 2020
Leestijd : 4 min

Partagez

1. De juiste auto

Vooraleer er aan te beginnen, moet je kiezen welke wagen je wil restaureren. Niet alle modellen zijn even geschikt. Sommige hebben een relatief eenvoudig concept, terwijl andere veel complexer zijn. Daarnaast kunnen ook de onderdelen sterk verschillen, net als hun prijs. Aarzel evenmin om een wagen in goede staat op de kop te tikken, eerder dan een wrak. Het spreekt voor zich dat de werkzaamheden in het tweede geval langer zullen duren en kostelijker zullen uitvallen. Iets meer betalen voor een wagen in betere staat is daarom zeker te overwegen.

2. Geduld hebben

De renovatie van een oldtimer is een lang proces. Het neemt verscheidene maanden in beslag, soms meerdere jaren, naargelang je ambities.

Advertentie – lees hieronder verder

3. Het budget onder controle houden

Maak een goede inschatting van je fondsen en je tijd. Het is namelijk zinloos je in zo’n avontuur te storten als je er niet enkele uren per week aan kan besteden. Je moet ook over een plek beschikken om de werken uit te voeren. Heb je die of moet je ze huren? Al deze vragen moeten gesteld worden voor het project van start kan gaan.

4. In goed gereedschap investeren

Een oldtimer restaureren, vereist eveneens een werkplaats en gereedschap. Zorg zeker dat je over een geschikte locatie en het gepaste materiaal beschikt. Er moet immers meer gebeuren dan een batterij vervangen. “Sleutelen” aan een motor vraagt bijvoorbeeld heel wat tijd en gespecialiseerd gereedschap. Om een restauratie uit te voeren heb je onder andere een snijbrander, een krik, stutten, tangen en een slijpschijf nodig. Weet wel dat je dit gereedschap ook kan huren. Of je kan je richten tot een gespecialiseerde club waar andere liefhebbers misschien materiaal willen uitlenen of enkele tips kunnen geven.

5. Lak en koetswerk

Inspecteer allereerst grondig de staat van de lak en het koetswerk, want dat is vaak het zwakke punt bij oldtimers. Dit item restaureren vraagt veel geduld. Hiervoor bestaan tal van opleidingen, die zeker nuttig kunnen zijn om de nodige vaardigheden te ontwikkelen.

6. Onderhuidse componenten

Zijn de lak en het koetswerk ongeschonden? Des te beter, maar dat mag je aandacht niet afleiden van eventuele onderhuidse mankementen aan je voertuig. Als een wagen niet regelmatig wordt gebruikt, kan dat immers leiden tot het blokkeren van belangrijke bewegende delen omwille van oxidatie en corrosie. Verder is het sterk aangeraden om alle vloeistoffen (remmen, transmissie,…) alle twee jaar te vervangen.

7. Opgelet voor de elektrische installatie

De batterij van een oldtimer die stilstaat loopt gemiddeld na vier weken leeg. Je kan ze daarom best afkoppelen en ze af en toe eens opladen. Toch zal een vervanging sneller dan gewoonlijk nodig zijn. Ook het elektrische systeem verdient de grootste aandacht. Na verloop van tijd slijt de bekabeling immers, zeker als ze blootgesteld is aan vochtigheid. Een ander mogelijk probleem: knaagdieren die hier en daar hun tanden hebben ingezet. Probeer daarom de wagen goed af te dekken en veilig te stallen.

8. Kijk uit voor schimmel

Wees steeds aandachtig voor schimmelvorming die makkelijk ontstaat in een vochtige omgeving. Als je schimmels opmerkt, verwijder ze dan meteen. Dat gaat immers makkelijker als ze zich nog aan de oppervlakte bevinden. Noteer ook dat schimmels kunnen opduiken door een lek ergens in de wagen.

9. Planning

Begin goed georganiseerd aan een restauratie. Zorg voor een geschikte en degelijk verlichte ruimte om te werken en de onderdelen te stockeren. Dat is cruciaal om een goed resultaat te bereiken. Zorg er ook voor dat je gereedschap geordend ligt. Zo verlies je geen tijd door constant te moeten zoeken naar het gepaste materiaal.

10. Beroep doen op professionals

Als amateur kan je veel zelf doen en leren. Maar vergeet toch niet dat sommige ingrepen beter door professionals gebeuren. We denken hierbij aan een elektrieker, een koetswerkhersteller of een mecanicien, die vaak heel goede diensten kunnen bewijzen. Ook dit is een post die je in je budget moet voorzien.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Partagez

Gocar marketplace
Bent u op zoek naar een nieuwe of tweedehands Volkswagen voertuig?
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.