Een oldtimer kopen, doe je niet zomaar. Toch is het voor veel mensen een bevlieging en bevliegingen kunnen achteraf kopzorgen opleveren. Wie het echter goed aanpakt, heeft een mooie investering te pakken. Hier volgen enkele tips.
Een oldtimer of net niet?
Het is vanzelfsprekend belangrijk dat je een model kiest dat je bevalt. Misschien heeft een bepaald model nostalgische waarde of doe je het puur omdat je de auto mooi vindt. Belangrijk is alvast de leeftijd, in die zin dat een auto die minstens 30 jaar oud is wettelijk gezien tot de categorie van oldtimers behoort en dat hij daardoor goedkoper is op het gebied van inschrijving, belastingen, verzekering enzovoort. Daarnaast heb je ook zogenaamde youngtimers, die ook oud zijn maar dus niet oud genoeg om van die voordeeltarieven te genieten. Hou daar dus zeker rekening mee.
Welk merk?
Als je al zeker bent van je stuk, kan je deze alinea evengoed overslaan. Voor al de rest: het is niet onbelangrijk dat het merk dat je kiest nog steeds actief is, al is het maar voor onderdelen en expertise. Goed om te weten, is dat de Duitse premiummerken een speciale afdeling aan oldtimers wijden, al geldt hetzelfde voor bijvoorbeeld Peugeot en Citroën. Hoe zeldzamer het model, hoe meer we het aanraden om bij zulke divisies aan te kloppen. Daarnaast doe je er goed aan om zoveel mogelijk informatie in te winnen bij adepten (via fora op het internet, bijvoorbeeld) en om je aan te sluiten bij een van de vele oldtimerclubs, waarvan er veel zich op één bepaald model richten. Van hen kan je enorm veel “tips & tricks” leren.
Advertentie – lees hieronder verder
Welke aandachtspunten?
Uiteraard is de carrosserie het eerste wat onderzocht moet worden. Kijk goed uit naar roest en ga zeker eens onder de wagen liggen om de onderkant te inspecteren. Het niet omdat een auto er in één oogopslag tiptop uitziet, dat dit ook het geval is. Weet dat (koetswerk)reparaties meestal tijdrovend en duur zijn.
Luister vervolgens naar de draaiende motor en let op verdachte geluiden, want oude onderdelen zijn nu eenmaal gevoelig en kwetsbaar voor bijvoorbeeld roet dat door het verbrandingsproces ontstaat. Check vervolgens de kilometerstand en schat de gereden afstand per jaar in (om je een idee te geven van hoe realistisch het is). Daarnaast moet je natuurlijk de algemene staat onder de loep nemen, zoals van het interieur. Werd daar zorg voor gedragen, dan is de kans groot dat dit ook voor de rest van de wagen is gebeurd. Het onderhoudsboekje opvragen, is natuurlijk ook een aanrader. Zo kan je meteen nagaan wat al vervangen werd en of er zich al veel problemen hebben voorgedaan.
Nog een laatste tip: práát met de eigenaar. Probeer zoveel mogelijk informatie over de geschiedenis van de auto te ontfutselen en probeer de eerlijkheid van die persoon in te schatten. Stel gerichte vragen: Waarvoor werd de wagen gebruikt, zijn er veel kosten aan geweest, wat waren de specifieke problemen, hoe werd ermee gereden enzovoort.
Op zoek naar een prachtige oldtimer? Je vindt ‘m gegarandeerd op www.autoclassic.be
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be