Moet een klassieke auto volledig gerestaureerd zijn? Voor sommige mensen maakt dat niet uit, terwijl anderen de auto in zijn oorspronkelijke staat verkiezen en er nog anderen zijn die absoluut handen uit de mouwen willen (laten) steken.
Weet eerst en vooral dat een deftige restauratie in de regel veel geld en tijd kost, want niet zelden gaan eigenaars verder dan ze oorspronkelijk hadden gepland. Stel je je tevreden met een vlekkeloze motor of moet ook de carrosserie of het interieur een flinke beurt krijgen? Dat hangt van verschillende zaken af.
Ik restaureer helemaal
Jij bent iemand die wil deelnemen aan oldtimerevenementen of zelfs wedstrijden én je hebt een redelijk budget om aan een restauratie te besteden. Er zijn ook bepaalde zaken die je moet afwegen. Opnieuw verven bijvoorbeeld, wat de wagen weer glans zal geven, maar dan verliest hij zijn origineel karakter. Toch zal hier vooral de prijs de doorslaggevende factor zijn.
Belangrijker is eventuele gaten/roest in het koetswerk of de vloer (laten) maken, de motor op orde brengen enzovoort. Daarnaast kan je ook overwegen om bepaalde verbeteringen aan te brengen om de veiligheid te verhogen of het comfort te verhogen (stoffen zetels vervangen door lederen exemplaren (lees hier hoe je die zelf kan repareren).
Advertentie – lees hieronder verder
De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt, en bepaalde ingrepen zullen de waarde van de auto effectief doen stijgen. Ook moet je beslissen of je gloednieuwe onderdelen dan wel originele fabrieksstukken gebruikt. Het kostenplaatje zal namelijk verschillen.
Ik restaureer niet
Als je niet over een redelijk budget beschikt, of als het model in kwestie niet zo gegeerd is, dan raden we af om de oldtimer volledig in ere te herstellen. Het sop is de kolen dan gewoon niet waard. In dat geval concentreer je je maar beter op mechanische en vitale onderdelen die écht gemaakt of vervangen moeten worden, zoals de motor, de remmen, de ophanging, de banden… Zaken die belangrijk zijn voor de veiligheid.
En er is nog een reden om een oldtimer niet volledig te restaureren, namelijk de geschiedenis van de auto zelf. Stel, je kan een klassieke wagen die ooit van de ene of andere beroemdheid was of die aan een bepaald evenement heeft meegedaan op de kop tikken, dan kan het net in je nadeel werken om hem in nieuwstaat te brengen. Wat de klassieker uniek maakt, gaat zo immers verloren.
Conclusie
Een oldtimer restaureren brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Het budget is vanzelfsprekend een bepalende factor, maar dat niet alleen. Weet dat liefhebbers vandaag de dag niet alleen naar bepaalde klassiekers op zoek zijn, maar ook naar het verhaal dat de wagen vertelt. Het mag duidelijk wezen dat een gerestaureerde boldie een (groot) deel van zijn geschiedenis verliest of op zijn minst vertekend, en dus kost zo’n restauratie dan twee keer geld (dus ook bij de verkoop).
Wie twijfelt, gaat best ten rade bij een specialist of bij oldtimerclubs. Zij zullen je sowieso kunnen helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.
Op zoek naar een prachtige oldtimer? Je vindt ‘m gegarandeerd op www.autoclassic.be
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be