Een oldtimer kopen, is voor velen een (kinder)droom die uitkomt. Dat je zo’n classic car moet verzekeren alvorens je er de baan mee op mag, spreekt voor zich, maar weet dat de ene verzekering de andere niet is.
Oldtimer of niet? Het hangt ervan af waar je woont…
Je rijdend stukje geschiedenis wordt officieel als een oldtimer aanzien als er een “O”-nummerplaat op hangt, uiteraard zowel voor- als achteraan. Op dit moment erkent Vlaanderen oldtimers als ze minstens 28 jaar oud zijn. Let wel, vanaf 2021 wordt dat 29 jaar en vanaf 2022 moet zo’n wagen minstens 30 jaar oud zijn als je hem als oldtimer wil inschrijven. In Brussel en Wallonië werd niet voor zo’n overgangsperiode gekozen; daar moet de minimale leeftijd van het voertuig dus nu al 30 jaar zijn.
Oldtimerverzekering
Sommige verzkeringsmaatschappijen bieden een specifieke ‘oldtimerverzekering’ aan. Deze is voordelig, simpelweg omdat verondersteld wordt dat oldtimers weinig rijden en dat er zorg voor wordt gedragen. Weet echter dat er in de regel beperkingen aan vasthangen die verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Niet zelden wordt er een maximaal aantal kilometer per jaar bepaald (bij de ene verzekeraar 3.000, bij de andere 5.000 enzovoort), al is het anderzijds ook zo dat er doorgaans geen rekening gehouden met de leeftijd van de bestuurder of met het aantal ongevalvrije jaren van diezelfde persoon. Een andere optie is natuurlijk voor een gewone kilometerverzekering opteren.
Advertentie – lees hieronder verder
Burgerlijke aansprakelijkheid of volledige dekking?
Net zoals voor gewone auto’s is een BA-verzekering verplicht, al is zo’n verzekering voor klassieke wagens goedkoper. Voor een oldtimer een omniumverzekering krijgen, is een ander verhaal. Weet dat hoe zeldzamer de wagen is, des te duurder de verzekering zal kosten.
Beperkingen
Je mag je oldtimer enkel in je vrije tijd gebruiken en dus niet voor professionele of commerciële doeleinden, noch voor woon-werkverkeer. Ben je dit wel van plan, dan moet je een klassieke aansprakelijkheidsverzekering nemen, die duurder is maar minder beperkend in gebruik.
Tot slot wordt de term “youngtimer” vaak gebruikt. Niet door de overheid, maar wel door verzekeraars. Het gaat vooral om voertuigen tussen 15 en 25 jaar oud (na hun eerste inschrijving). Hiervoor bestaan er specifieke formules die afhankelijk zijn van het gebruiksdoel.
Zelf op zoek naar een prachtige ‘classic car’? Bekijk dan zeker het aanbod op Autoclassic.be
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be