Hoe oud moet een oldtimer zijn?
België hanteerde de regel dat voertuigen die 25 jaar of ouder zijn officieel oldtimer genoemd mogen worden. Hierdoor mag je als eigenaar van een oldtimer profiteren van enkele voordelen, zoals een forfaitaire wegenbelasting. Alleen de Europese Unie heeft bepaald dat de leeftijd van oldtimers opgetrokken moet worden. Vanaf juli 2017 mogen enkel nog auto’s die 30 jaar of ouder zijn, een oldtimer genoemd worden. België was dus als lidstaat verplicht om de leeftijd voor oldtimers op te trekken naar 30 jaar. Wel geldt er een overgangsregeling. Dit houdt in dat auto’s die voor 1993 zijn ingeschreven nog wel als oldtimer aangemerkt mogen worden. Tevens legde de Europese Unie nog twee eisen op tafel. Betreffende oldtimers mogen niet meer geproduceerd worden en de auto moet in oorspronkelijk staat gebleven zijn, waarbij de technische kenmerken van de auto niet zijn gewijzigd. Over het laatste punt hoeven eigenaren van een oldtimer zich niet heel veel zorgen te maken, want dit is onderhevig aan interpretatie.
Voor- en nadelen van een oldtimer
Als eigenaar van een oldtimer profiteer je van enkele voordelen. Zo hoef je jaarlijks veel minder wegenbelasting te betalen dan voor nieuwere auto’s betaald moet worden. Een jaarlijkse technische keuring voor de oldtimer is niet nodig. Enkel een vereenvoudigde technische keuring bij inschrijving van de oldtimer is voldoende. En je kunt een goedkope autoverzekering afsluiten, de zogenaamde oldtimerverzekering. Daar tegenover staan weer enkele nadelen. De auto mag namelijk niet gebruikt worden voor woon-werkverkeer en evenmin voor professionele doeleinden.
Advertentie – lees hieronder verder
Oldtimerverzekering verplicht?
Net zoals iedere auto op de Belgische wegen, is een verzekering verplicht. Eigenaren van nieuwere auto’s hebben geen keuze in het soort autoverzekering. Zij dienen een reguliere autoverzekering af te sluiten. Eigenaren van oldtimers kunnen kiezen voor de oldtimerverzekering, maar dit is niet verplicht. Uiteraard zullen veel eigenaren hier wel voor kiezen, want de oldtimerverzekering is een extra goedkope autoverzekering. Maar je moet niet alleen naar de premie kijken. Je moet een afweging vooral maken door op andere punten te letten.
Wanneer oldtimerverzekering afsluiten?
De vraag of je een oldtimerverzekering moet afsluiten of toch voor de klassieke autoverzekering moet gaan (wat ook mag), is afhankelijk van hoe vaak je je oldtimer gebruikt. Stal je de oldtimer veel in de garage en rijd je er zelden mee? Dan is de oldtimerverzekering een goede optie. Gebruik je je oldtimer juist heel vaak? Dan is het verstandig om de auto normaal te verzekeren. Als er dan schade plaatsvindt, dan kunnen de kosten hoog oplopen en helemaal als je een zeldzame oldtimer hebt. Herstellingen worden door een normale autoverzekering beter gedekt dan bij een oldtimerverzekering.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be