Een batterij die oplaadt in 3 minuten en met een levensduur van 20 jaar: dat zijn de sterke eigenschappen van de batterij die onderzoekers van Harvard University met hulp van een Amerikaanse start-up in Massachusetts hebben ontwikkeld. De technologie in kwestie werd uitgewerkt door Xin Li en zijn collega’s aan de Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Science (SEAS). De betrokken partijen beschikken al over een patent en 5 miljoen dollar financiering om de batterij te bouwen.
Het doel is om binnen de vijf jaar een product te industrialiseren. Toegegeven, dat is een heel korte termijn die doet veronderstellen dat de technologie nu al vrij matuur is. Het hart van de batterij is samengesteld uit lithium-metaalcellen die een veel hogere energiedichtheid halen dan de huidige lithium-ionpakketten, hoewel de onderzoekers hierover nog geen specifieke cijfers hebben vrijgegeven.
3 minuten laadtijd
In het laboratorium werd een testbatterij in slechts 3 minuten opgeladen (de capaciteit is helaas niet bekend …), terwijl ze al meer dan 10.000 laad- en ontlaadcycli had ondergaan. De onderzoekers geven aan dat hun lithium-metaalbatterijen een levensduur hebben van 5.000 tot 10.000 cycli, terwijl de huidige batterijen eerder tussen de 2.000 en 3.000 cycli zitten.
Het ontwerp van deze nieuwe batterij is vrij uniek omdat er sprake is van een soort ‘sandwich’. Dit betekent dat de batterij gestructureerd is zoals een belegd broodje: de onderste laag bestaat uit de lithium-metaalanode en de bovenste laag uit de kathode. Tussen deze twee delen bevinden zich achtereenvolgens de lagen grafiet en de twee elektrolyten. Volgens de ontwerpers is het precies deze speciale structuur die voorkomt dat de batterij degradeert door de ouderdom of de laad- en ontlaadcycli.
Advertentie – lees hieronder verder
Hoewel sommige experimenten betere prestaties laten zien (dit zijn wel geïsoleerde gevallen), kunnen de huidige batterijen van onze elektrische auto’s over het algemeen maar 7 of 8 jaar meegaan. Daarna gaat hun capaciteit merkbaar achteruit. De batterij van een elektrische auto vervangen, is echter een zeer grote uitgave die voor de meeste gebruikers onmogelijk is.
Mocht deze nieuwe batterijtechnologie op een dag in onze elektrische auto’s verschijnen, dan zou dat betekenen dat we zonder de minste aarzeling een tweedehands elektrische auto kunnen kopen, aangezien de levensduur van het pakket tot 20 jaar zou oplopen. Dit kan een groot verschil betekenen, aangezien er vandaag nog veel wantrouwen heerst tegenover de elektrische auto…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be