Moeten bedrijven verplicht worden om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s te kopen? Europa denkt er ernstig over na. Het voorstel werd gedaan door de voorzitter van de milieucommissie van het Europees Parlement, Pascal Canfin. Voor hem gaat de overgang naar elektrische auto’s niet snel genoeg en daarom verzoekt hij de Europese Commissie om regelgeving op dit vlak.
Voordeel voor tweedehandsmarkt?
Ecologie en de wil om de CO2-uitstoot te verminderen, zijn de voornaamste drijfveren van Pascal Canfin. Maar hij haalt ook de tweedehandsmarkt aan als argument. Zo bestudeerde hij de statistieken en stelde hij vast dat door de crisis de verkoop van tweedehandsauto’s ouder dan twaalf jaar de jongste twee jaar aanzienlijk gestegen is. Volgens hem is dat schadelijk voor het milieu en de luchtkwaliteit, wat toch niet helemaal bewezen is want de minst vervuilende auto is uiteraard de auto die niet gebouwd of gekocht wordt.
In dat verband kan de verplichte aankoop van elektrische auto’s door bedrijven ook de markt voor tweede- of zelfs derdehandswagens op relatief korte termijn bevoorraden met elektrische auto’s. Qua timing zou dat ideaal zijn, aangezien de transitie bij nieuwe auto’s gepland is in 2035.
Advertentie – lees hieronder verder
Gaan bedrijven akkoord?
Het enige pijnpunt: het is nog maar de vraag hoe bedrijven en hun vertegenwoordigers zullen reageren mocht deze verplichting werkelijkheid worden. De voorzitter van de milieucommissie van het parlement heeft geen rekening gehouden met de realiteit van de bedrijven en hun werknemers. Om dit model te laten slagen, moeten bedrijven investeren in oplaadinfrastructuur (om nog maar te zwijgen van het elektriciteitsnet van de betrokken gebouwen) en accepteren dat hun personeel langer onderweg is. Opladen kost namelijk meer tijd dan drie minuten tanken met een diesel- of benzineauto en de actieradius is momenteel nog beperkt.
België heeft uiteraard al een fiscaal systeem dat er nu al om bekendstaat bedrijven richting een volledig elektrisch wagenpark te duwen: de aftrekbaarheid. Hierdoor neemt het aantal elektrische auto’s tegen 2025-2026 wellicht aanzienlijk toe. Voor bepaalde sectoren is het aanbod van elektrische voertuigen echter beperkt tot het minimum of zelfs onbestaande. Denk bijvoorbeeld aan de bouwsector en zijn typische wagens met kiepbak, die eigenlijk niet elektrisch kunnen zijn als 300 of 400 km per dag moeten afleggen zonder laadmogelijkheid op de werf. Het valt nog te bezien hoe de markt evolueert en of de befaamde herzieningsclausule in de wet die verbrandingsmotoren tegen 2035 verbant niet geactiveerd wordt in 2026 om ruimte te laten voor alternatieven (zoals plug-inhybrides) als de tussentijdse doelstellingen voor de elektrificatie van het wagenpark niet bereikt worden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be