Een auto kopen op een veiling: waarmee rekening houden?

Auto’s worden steeds vaken op veilingen verkocht. Dit is een wereld apart die in de eerste plaats professionals en (rijke) verzamelaars samenbrengt. Wie er deel van wil uitmaken, moet met enkele basisregels rekening houden om onaangename verrassingen te vermijden.

Gepubliceerd op 22 september 2021
Leestijd : 4 min

Deel

De snelle waardestijging van klassieke auto’s heeft in de afgelopen jaren geleid tot een grotere professionalisering van de verkoop van oldtimers. Veilingen zijn dan ook populairder dan ooit.

Een strijd

In zekere zin zijn veilingen een vorm van competitie. Er is het onbeschrijfelijke plezier van het ‘winnen’ van een verkoop, maar ook de opwinding van het hele proces, versterkt door biedstrategieën en bluf.

Er worden vandaag de dag meer veilingen dan ooit georganiseerd. We denken spontaan aan openbare verkopen op bekende evenementen zoals Le Mans Classic, Pebble Beach en het Goodwood Festival of Speed, aan bekende veilinghuizen zoals Artcurial, Bonhams en RM Sotheby’s, en er ontwikkelen zich ook nieuwere, meer toegankelijke instellingen.

De verleiding voor de particulier om een auto op een veiling te kopen, wordt alsmaar groter omdat er meer aanbiedingen zijn. Bovendien kan je ook echt goede zaken doen tijdens een openbare verkoop, zeker als er geen andere échte geïnteresseerde is opgedoken. Sowieso is het belangrijk om de regels van het spel te kennen.

Advertentie – lees hieronder verder

Het proces

Dat is elke keer hetzelfde. Het veilinghuis geeft een nauwkeurige beschrijving van het voertuig in kwestie, vervolledigd met een waardeschatting van een deskundige.

Zeer belangrijk om te weten, is dat de veilingprijs niet de uiteindelijke prijs is die je zal moeten betalen. Daar komt namelijk nog een commissieloon bovenop. Voorbeeld: in België bedraagt de commissie van Bonhams 15% van de verkoopprijs.

Alsof het commissieloon nog niet genoeg is, moet er nog 21% BTW worden geteld. Voor sommige objecten kunnen de kosten degressief zijn naarmate het bedrag van de veiling toeneemt, maar dit is minder vaak het geval voor auto’s.

Je doet er in ieder geval goed aan om je op voorhand te informeren over de in het land geldende regels en de algemene voorwaarden van het veilinghuis. Noem het een kwestie van (zeer) onaangename verrassingen voorkomen.

Merk ook op dat de verkoper het recht heeft om een reserveprijs vast te stellen. Dit betekent dat als een bepaald bedrag niet wordt bereikt, de koop niet doorgaat. Dit gezegd zijnde, zijn er na de verkoop (of niet-verkoop in dit geval) soms regelingen mogelijk met de eigenaar.

Zodra de koop is gesloten en de betaling verricht (let op: in sommige landen is contante betaling verplicht!), haal je je eigendom maar beter snel op om opslagkosten te vermijden.

Gezond verstand

Elk jaar vinden er miljoenen veilingen over de hele wereld plaats. Het is dus een gangbaar handelsproces, al is het ene verkoopkanaal het andere niet.

Een veilinghuis? Dan is er een beëdigde veilingmeester veilingmeester die de authenticiteit van het voorwerp garandeert. Een website zoals eBay? Dan heb je niet dezelfde zekerheden, aangezien zulke sites alle verantwoordelijkheid bij de verkoper leggen.

Een juridisch kader is vanzelfsprekend belangrijk in geval van problemen, maar ook hier zijn de verschillen tussen een veilinghuis en een veilingwebsite aanzienlijk, behalve natuurlijk als het de website van het veilinghuis betreft.

Let wel, hoewel het veilinghuis echtheid garandeert en zelfs instaat voor verborgen gebreken, is het niet gebonden aan de staat van het voertuig, die aan het oordeel van de koper wordt overgelaten.

Een veilingsite garandeert anderzijds helemaal niets. Het is slechts een middel om contact te leggen, maar het biedt geen enkele mogelijkheid om in beroep te gaan in geval van een fout (echtheid of een verborgen gebrek).

Pas op voor het tempo

Soms moet je inschrijvingsgeld betalen voor een veiling en je registreren en identificeren als een potentiële koper door bankgegevens te verstrekken.

Veilingen gaan ook snel. Wie een hand opsteekt, kan niet terugkrabbelen. Pas dus op dat je je niet laat meeslepen door de sfeer en het enthousiasme en respecteer je op voorhand bepaalde grens.

En nogmaals, vergeet de kosten niet: niet alleen die voor het veilinghuis, maar ook de BTW, de BIV en de verkeersbelasting, de transportkosten en eventuele douanekosten als het voertuig van buiten de Europese Unie komt.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.