Wat zegt de wet?

3 vaak begane overtredingen bij het parkeren

Je wagen parkeren op een parkeerplaats die eigenlijk te klein is of parkeren tegen de rijrichting in: het zijn zaken die veel automobilisten doen. Wat daarbij maar al te vaak wordt vergeten, is dat dit eigenlijk niet toegelaten is.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | Gepubliceerd op 4 jan. 2019 | Leestijd: 2 min

Als je je wagen ergens wil parkeren mag je dat niet op om het even welke manier doen. In de wegcode staan er namelijk een aantal strikte voorschriften die in de praktijk lang niet altijd worden nageleefd en waar heel veel mensen geregeld tegen zondigen. Waar moet je zoal rekening mee houden?

Eén meter afstand

Als je tussen twee auto’s wil parkeren die voor en achter je staan, moet je zien dat je daarvoor voldoende plaats hebt. De wet zegt namelijk dat je minstens één meter afstand moet laten tussen jouw auto en de auto’s die voor en achter je geparkeerd staan. Parkeren in een kleinere plaats is dus niet toegelaten.

Advertentie – lees hieronder verder

Niet tegen de rijrichting in

Als je aan de overkant van de weg en tegen de rijrichting in een parkeerplaats ziet moet je eerst correct gaan draaien om daar vervolgens in te parkeren. Het is dus niet toegelaten om je auto snel tegen de rijrichting in te parkeren op de plaats in kwestie. Doe je dat toch dan bega je een overtreding van de eerste graad en riskeer je meteen een boete van 58 euro.

Tegenover een andere auto

Het is ook verboden je op rijbanen met tweerichtingsverkeer te parkeren tegenover een ander stilstaand of geparkeerd voertuig, wanneer twee andere voertuigen daardoor elkaar moeilijk zouden kunnen kruisen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon