Als je autosleutels uit de brievenbus van je garagist gehaald worden…

Als je wagen gestolen wordt op de parking van je garagist, kan je wel eens vragen dat deze laatste je schade vergoedt. Dat blijkt uit een arrest van het hof van beroep te Luik.

Gepubliceerd op 22 juni 2016
Leestijd : 2 min

Partagez

Wat was er gebeurd?            

Omdat zijn wagen een onderhoud nodig had, bracht de eigenaar deze al de avond voordien naar zijn garagist. Op vraag van de garagist zette hij de wagen op diens parking en deponeerde hij de sleutel in de brievenbus. In de loop van de nacht werd de wagen gestolen. Een dief brak de brievenbus van de garagist open en ging er met de wagen vandoor. De eigenaar kreeg een vergoeding van zijn omniumverzekering. Die laatste stelde de garagist aansprakelijk voor de diefstal.

Wat besliste de rechter?

Het hof van beroep veroordeelde de garagist om de wagen te vergoeden. Een garagist die een wagen in ontvangst neemt om die te herstellen moet de wagen volgens het hof namelijk teruggeven aan de eigenaar ervan, tenzij er sprake is van overmacht. De garagist moet daarbij de nodige maatregelen nemen om een diefstal te vermijden. Volgens het hof was dat hier niet het geval. De brievenbus en de parking waren namelijk niet beveiligd. De garagist werd dan ook veroordeeld om de schade die werd geleden ten gevolge van de diefstal te vergoeden.

Wat te onthouden?

Advertentie – lees hieronder verder

Zodra je je wagen aan je garagist afgeeft moet deze die bewaken. Hij moet hem ook aan je teruggeven. Wordt je wagen gestolen terwijl hij bij je garagist staat dan kan je hem daarvoor aansprakelijk stellen. Je garagist kan aan die aansprakelijkheid ontsnappen als hij kan bewijzen dat hij de nodige voorzorgen nam om de diefstal te vermijden. Zorg er alleszins voor dat je de instructies van je garagist over hoe je de wagen moet achterlaten strikt naleeft. Vraag hem (om een bewijs te hebben) dat hij die instructies even op mail zet.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.