Heb je een Car-Pass nodig als je je auto wil verkopen?

Als je je auto wil verkopen aan een particulier dan moet je over een car-pass beschikken. Waar kan je dat document halen? Wat is de sanctie als je deze regel niet naleeft?

Gepubliceerd op 31 maart 2016
Leestijd : 2 min

Partagez

Het gebeurde vroeger wel eens dat verkopers van een tweedehandswagen ‘foefelden’ met de kilometerstand. Om dat misbruik aan banden te leggen bestaat de zogenaamde car-pass.

Wat is het?

De car-pass is een document dat de kilometerhistoriek van je auto aangeeft. Als je bijvoorbeeld je wagen laat herstellen bij een garagist, naar een bandencentrale gaat of met je auto naar de technische keuring gaat, zijn zij verplicht de kilometerstand door te geven aan de vzw Car-Pass.  

Wanneer heb je een car-pass nodig?

Je moet een car-pass hebben als je je wagen wil verkopen aan een particulier. De car-pass mag bij de verkoop maximaal twee maanden oud zijn. Verkoop je je wagen aan een garagist dan heb je integendeel geen car-pass nodig.

Advertentie – lees hieronder verder

Vergeet je een car-pass af te geven, dan kan je koper de ontbinding van de verkoopovereenkomst vragen en soms ook een schadevergoeding. Je moet hem dan de aankoopsom terugbetalen. Laat je koper, om discussies te vermijden, in de koopovereenkomst bevestigen dat je hem een car-pass overhandigde.

Waar kan je een car-pass halen? 

Als je een tweedehandswagen wil verkopen moet je je wagen laten keuren. Op dat moment kan je op de technische keuring meteen een car-pass vragen. Overigens moet je je auto niet noodzakelijk laten keuren om een car-pass te kunnen krijgen. Je kan de car-pass ook gewoon aanvragen in elk keuringscentrum.

Als de car-pass minder dan 4 kilometerstanden vermeldt, is hij gratis. Anders kost hij 7.10 euro.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.