Kan je autoverzekeraar vragen dat je een franchise betaalt?

Je bent aansprakelijk voor een verkeersongeval waarbij er heel wat schade is aan je eigen voertuig en dat van de andere betrokken bestuurder. Kan je verzekeraar dan zeggen dat er een franchise van toepassing is en dat je dus zelf een deel van de schade moet betalen?

Gepubliceerd op 8 juni 2018
Leestijd : 1 min

Partagez

In heel wat verzekeringen (bv. woningverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, …) is er wel eens een franchise van toepassing bij een schadegeval. Maar hoe zit dat bij je autoverzekering?

Burgerlijke aansprakelijkheid

Als je aansprakelijk bent voor het ongeval, zal de schade die je aan anderen veroorzaakt betaald worden door je (verplichte) BA-verzekering. Veelal is er hierbij geen franchise van toepassing. Niettemin kan er in bepaalde polissen toch zo’n franchise staan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij jonge bestuurders of automobilisten die al heel wat ongevallen veroorzaakten.

Omnium

Sloot je een omniumverzekering af dan is de kans al heel wat groter dat er een franchise toepassing vindt. In de polisvoorwaarden van je verzekering vind je deze gegevens terug. Als er een franchise van toepassing is en iemand anders kan aansprakelijk gesteld worden voor het ongeval, dan kan je de franchise daar wel op proberen te verhalen.

Advertentie – lees hieronder verder

Regres

De franchise is iets anders dan het zogenaamde ‘regres’. Dit laatste houdt in dat de verzekeraar uiteindelijk bij jou komt aankloppen om een gedeelte van de vergoeding die hij betaalde aan het slachtoffer van het ongeval terug te vragen. Dit regresrecht kan bijvoorbeeld toepassing vinden als je het ongeval veroorzaakte in dronken toestand.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.