Ongeval met een geleende wagen: wie betaalt de rekening?

Op het moment dat je de wagen van een familielid of vriend gebruikt, raak je betrokken bij een verkeersongeval. Wie draait in dat geval op voor de kosten? Komt de autoverzekering van de eigenaar tussen?

Gepubliceerd op 5 januari 2017
Leestijd : 2 min

Partagez

Er kunnen heel wat redenen zijn om even de auto van iemand anders te gebruiken. Denk bijvoorbeeld maar aan het geval dat jouw auto in de garage staat, je een grotere wagen nodig hebt om wat spullen te vervoeren enz. Wat gebeurt er als je tijdens dat gebruik een ongeval hebt?

Je bent niet in fout

Als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval hoef je je geen zorgen te maken. De schade die wordt toegebracht aan het voertuig dat je gebruikte wordt dan vergoed door de autoverzekeraar van de aansprakelijke.

De schade aan derden

Ben jij aansprakelijk voor het ongeval, dan zal de autoverzekering van de eigenaar van het voertuig de schade vergoeden die je veroorzaakt aan de anderen die betrokken zijn bij het ongeval. Rij je geregeld met het voertuig zorg er dan wel voor dat je als geregelde of occasionele bestuurder wordt aangegeven bij de autoverzekeraar.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat met de schade aan de geleende auto?

Het kan zijn dat de eigenaar van de wagen waarmee je reed een omniumverzekering afsloot. In dat geval zal deze de schade aan het voertuig dat je gebruikt in principe betalen. Hou er wel rekening mee dat er een franchise van toepassing kan zijn.

Werd er geen omniumverzekering afgesloten dan riskeer je zelf op te draaien voor de schade aan het voertuig dat je leende. Denk dan ook twee keer na voor je andermans voertuig gebruikt en dit zeker als er geen omniumverzekering werd aangegaan.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.