Wegcode
In de wegcode staat er geen specifieke bepaling over hoe luid de muziek in je wagen precies mag staan. Wel zegt de wet dat elke bestuurder in staat moet zijn te sturen en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid moet bezitten. Bovendien moet hij steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig (of zijn dier, zoals een paard) goed in de hand hebben.
Staat de radio in je auto (veel) te luid dan zou er sprake kunnen zijn van een inbreuk op deze regel. Je riskeert in dat geval een PV. Aangezien het om een overtreding van de tweede graad gaat, bedraagt de boete die je kan worden opgelegd 116 euro.
Geluidsoverlast
De bestuurder van de wagen kan verweten worden de regels rond geluidsoverlast te schenden. Die staan vermeld in het politiereglement van de gemeente waar je je op het moment dat het volume te luid in bevindt. Je riskeert in dat geval een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro.
Advertentie – lees hieronder verder
Inbeslagname
Nog een risico dat je loopt als je overdreven luide muziek speelt, is een tijdelijke inbeslagname van je auto. Dat is bijvoorbeeld het geval in Gent. Daar voorziet het politiereglement dat motorvoertuigen die geluidsoverlast veroorzaken bestuurlijk in beslag genomen mogen worden genomen als preventieve politiemaatregel en dit voor een minimale termijn van 72 uren (of zolang dit met het oog op de openbare rust vereist is).
Anti-geluidsradars?
In Frankrijk wordt momenteel geëxperimenteerd met zogenaamde anti-geluidsradars die ANPR-camera’s bevatten. De kans bestaat dat zulke toestellen binnen afzienbare tijd ook in België zullen opduiken.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be