Vluchtmisdrijf is er sneller dan je denkt

Ook als je terwijl je wagen stilstaat schade veroorzaakt en vervolgens vertrekt kan je je schuldig maken aan vluchtmisdrijf. Dat wordt bevestigd in een arrest van het Hof van Cassatie.

Gepubliceerd op 28 juli 2017
Leestijd : 2 min

Partagez

Wat was er gebeurd?

Een automobilist parkeerde zijn wagen. Toen hij uitstapte vloog zijn deur (ten gevolge van een windstoot) verder open dan hij verwachtte. Hierdoor werd de wagen die naast de zijne stond beschadigd. Toen de automobilist dat vaststelde stapte hij snel terug in zijn wagen en ging hij zijn wagen elders parkeren. Een omstaander had gezien wat er was gebeurd. Hij had de nummerplaat van de ‘dader’ genoteerd en contacteerde de politie. De automobilist die de schade veroorzaakte werd naderhand strafrechtelijk vervolgd omdat hij vluchtmisdrijf zou hebben gepleegd.

Wat besliste de rechter?

De zaak kwam uiteindelijk zelfs tot voor het Hof van Cassatie. De automobilist argumenteerde dat er geen sprake kon zijn van een vluchtmisdrijf omdat hij geen schade had veroorzaakt terwijl hij aan het rijden was. Het Hof van Cassatie was het daarmee niet eens. Volgens het Hof van Cassatie kan er ook sprake zijn van vluchtmisdrijf als het voertuig waarmee de schade wordt veroorzaakt niet in beweging is op het moment van het ongeval.

Wat te onthouden?

Advertentie – lees hieronder verder

Als je bij het openen van de deuren van je wagen schade veroorzaakt aan een andere wagen vertrek je maar beter niet met de noorderzon. Probeer de eigenaar van de andere wagen te vinden om hem mee te delen wat er gebeurde. Weet je niet wie de eigenaar is ga dan zelf melding maken van het voorval bij de politie. Doe je dat niet dan riskeer je je schuldig te maken aan vluchtmisdrijf.

 

Hof van Cassatie, 28 oktober 2014, R.W., 2015-16, 63

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.