Voertuig tegen zonneluifel: wie betaalt de rekening?

Wie hindernissen plaatst op een parkeervak kan daarvoor wel eens aansprakelijk gesteld worden. Dat bewijst een vonnis van de rechtbank van eerste aanleg te Brugge.

Gepubliceerd op 31 augustus 2016
Leestijd : 2 min

Partagez

Wat was er gebeurd?

Een winkelier die een schoenwinkel uitbaatte had voor zijn zaak een luifel hangen en dit om zijn schoenen te beschermen tegen het zonlicht. Op het laagste punt hing deze op ongeveer 2 meter hoogte. De luifel hing ook voor een stukje over een parkeervak. Toen de bestuurder van een lichte bestelwagen zijn wagen daar parkeerde reed hij tegen de luifel. De bestelwagen raakte hierbij beschadigd. De bestuurder meende dat de winkelier hiervoor aansprakelijk was.

Wat besliste de rechter?

De bestuurder kreeg van de rechter deels gelijk. De rechter meende dat de winkelier een fout beging door niet te handelen als een normaal en voorzichtig persoon in dezelfde omstandigheden geplaatst. Volgens de rechter was het voor geen enkel voertuig verboden om daar te parkeren. De winkelier had er dan ook rekening mee moeten houden dat het zonnescherm hinderend kon zijn voor grotere voertuigen.

Ook de bestuurder werd deels verantwoordelijk gesteld. Het zonnescherm moest voor hem volgens de rechter zichtbaar en voorzienbaar zijn geweest. Hij had dan ook -als hij voorzichtig was geweest- het zonnescherm kunnen vermijden.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat te onthouden?

Plaats zelf geen hindernissen boven of op een parkeervak. Als je dat toch doet en een bestuurder rijdt daar tegen, kan je aansprakelijk gesteld worden. Als je als bestuurder tegen zo’n hindernis rijdt kan je zelf ook deels aansprakelijk zijn als je onvoldoende voorzichtig was.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.