Wat is een bedrijfswagen ‘waard’?

Een werknemer die wordt ontslagen door zijn werkgever heeft wel eens recht op een opzegvergoeding. Om het bedrag daarvan te bepalen wordt rekening gehouden met het privé-gebruik van een bedrijfswagen. In welke mate wordt dit in aanmerking genomen?

Gepubliceerd op 27 oktober 2016
Leestijd : 2 min

Partagez

Wat was er gebeurd?

Een werknemer werd door zijn werkgever ontslagen. Hij kreeg een opzegvergoeding uitbetaald maar meende dat deze te laag was. De werknemer was o.a. van oordeel dat onvoldoende rekening was gehouden met de bedrijfswagen die hij voor privé-doeleinden mocht gebruiken. Maar bepaald reed hij met een Audi A6 break tdi ‘pack business’.

De werknemer meende dat de wagen hem een voordeel gaf van 7436 euro euro per jaar. Volgens de werkgever was er geen sprake van een loonvoordeel omdat het gebruik van de wagen werd gefactureerd aan de werknemer (140 euro per maand).

Wat besliste de rechter?

Het arbeidshof volgde de werknemer in grote mate. Volgens het hof beantwoordde de persoonlijke bijdrage niet aan het voordeel dat de werknemer genoot door het privé gebruik. Volgens het hof moet rekening gehouden worden met de werkelijke waarde van het voordeel. Dat is de besparing die ze voor de werknemer vertegenwoordigt, zowel wat de aankoop als wat de gebruikelijke onderhouds- en herstellingskosten, belastingen, verzekeringen, pechverhelping en brandstof betreft. Het hof ging hier uit van een bedrag van € 450 per maand na aftrek van de persoonlijke bijdrage van de werknemer.

Advertentie – lees hieronder verder

Wat te onthouden?

Bij het bepalen van de opzegvergoeding waarop een werknemer recht heeft, moet rekening gehouden worden met het privé-voordeel van een bedrijfswagen. Om dit voordeel te berekenen kan u een berekening van de kost van de wagen maken via bepaalde websites (bv. www.autogids.be). Sommige rechters nemen die berekening over, andere nemen dan weer een forfaitair bedrag in aanmerking.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.