Wie betaalt als je een overtreding begaat met een bedrijfswagen?

Je begaat een verkeersovertreding met de bedrijfswagen die je hebt van je werkgever. Moet je dan zelf de boete betalen of kan je vragen dat je werkgever die op zich neemt?

Gepubliceerd op 7 april 2016
Leestijd : 1 min

Partagez

Als werknemer draai je in beginsel op voor de verkeersboetes die je krijgt terwijl je met een bedrijfswagen rijdt. Dit geldt ongeacht of je de wagen ‘privé’ dan wel beroepshalve gebruikt. Je bent namelijk zelf aansprakelijk voor de gevolgen van de strafrechtelijke overtreding die je begaat. Je kan ook niet aan de boete ontsnappen door te wijzen op de grote werkdruk die je werkgever eventueel op jou legt.

Je werkgever is soms mee aansprakelijk

Beging je de overtreding tijdens de uitoefening van je functie, dan kan je werkgever wel mee aansprakelijk worden gesteld voor de boete. Dit is bijvoorbeeld het geval als je onderweg was naar een klant. Je werkgever kan wat hij betaalde van jou terugvragen. Doet hij dat niet, dan kan men dat eventueel beschouwen als een voordeel in natura.

De boete gaat vaak naar je werkgever

Het proces-verbaal wordt meestal op naam van je werkgever opgesteld en naar het bedrijf verstuurd. Er bestaat wel een online platform (FMS) dat voor een aantal bedrijfswagens toelaat de boete rechtstreeks aan jou als werknemer te bezorgen.

Advertentie – lees hieronder verder

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.