Wie zijn nummerplaat omplooit riskeert een boete

Sommige automobilisten zijn bijzonder creatief als het er op aankomt boetes te vermijden. Dat die creativiteit ook kan worden gesanctioneerd bewijst dit arrest van het Hof van Cassatie.

Gepubliceerd op 30 juni 2017
Leestijd : 1 min

Partagez

Een automobilist had een truukje gevonden om te vermijden dat hij zou worden geflitst. Meer bepaald had hij zijn nummerplaat voor een stuk omgeplooid. Toen de politie dit vaststelde kreeg hij hiervoor een bekeuring. Hij werd opvolgend ook vervolgd voor de politierechtbank. Het parket meende namelijk dat hij de nummerplaat doelbewust had ‘bewerkt’ om zo de vaststelling van verkeersovertredingen te bemoeilijken of te verhinderen.

Wat besliste de rechter?

De zaak kwam uiteindelijk zelfs tot voor het Hof van Cassatie. Dat meende dat de bestuurder een strafbaar feit beging. Volgens het hof kan het omplooien van een nummerplaat immers wel degelijk een middel zijn om de vaststelling van overtredingen te bemoeilijken of te verhinderen.

Wat te onthouden?

Als je door het foefelen met je nummerplaat tracht de vaststelling van verkeersinbreuken te vermijden, dan bezondig je aan een strafrechtelijk beteugeld feit. Zo is het bijvoorbeeld verboden om sprays of chemische middelen te gebruiken om een nummerplaat onleesbaar te maken zodat deze niet kan worden ‘geflitst’. Ook het omplooien van je nummerplaat om te vermijden geflitst te worden kan niet door de beugel.

Advertentie – lees hieronder verder

 

(Cass., 29 november 2011, R.W., 2011-2012, 1598 e.v.)

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Partagez

Gocar logo
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar logo
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.