Bij ons zie je het nog niet zo vaak, maar bij onze noorderburen is het al langer een plaag: mensen die een ambulance volgen om zo sneller door de files te laveren. Het fenomeen neemt ook grotere proporties aan, want steeds vaker duiken er treintjes ‘ambulanceklevers’ op de Nederlandse autosnelwegen op. Bovendien voelen deze bestuurders ook regelmatig een onweerstaanbare drang om de rit ook nog eens te filmen met hun smartphone, zodat ze met één hand en minder onoplettend aan het rijden zijn. Kortom, als de ambulance plots moet remmen of uitwijken is een nieuwe kettingbotsing zo gebeurd.
Het fenomeen ‘ambulancekleven’ kwam zopas weer opnieuw in de aandacht door de getuigenis van ambulancier Nathan Waller op AD.nl. De man reed onlangs met zijn ambulance op de A16 in de buurt van Dordrecht op weg naar een incident, toen er tegen 140 km/u een Audi A6 op luttele meters van zijn bumper hing. Nathan moest dus ook één oog op zijn achtervolger houden en tot zijn grote verbazing merkte hij dat de man met één hand stuurde en met de andere hand zijn gsm vasthield om de hele rit te filmen. “Als ik had moeten remmen, was het faliekant misgegaan”, sakkert Nathan. “Wat bezielt die mensen? Het slaat nergens op. En het is ook nog eens levensgevaarlijk. Voor hemzelf, voor mij en voor veel andere weggebruikers. Bij de politie flikken ze dit niet omdat die bevoegd is bekeuringen uit te schrijven.”
Bericht 320.000 keer gelezen
Nathan deelde zijn wedervaren en ongenoegen op sociale media waar zijn bericht intussen door meer dan 320.000 mensen is gelezen. Uit de honderden reacties blijkt dat ook vele andere chauffeurs geïrriteerd zijn door het rijgedrag van bepaalde weggebruikers, zowel in deze context met een ambulance als in andere omstandigheden.
“Ik heb niet de illusie dat de bestuurder van de Audi die achter mij reed het bericht ook gezien heeft”, zucht Nathan, “Maar als er bij de mensen maar iets blijft hangen, dan heeft dit verhaal zijn doel bereikt. Het is écht heel gevaarlijk en dat moet men blijven beseffen. Hij zat zo dicht op mij dat het faliekant mis was gegaan wanneer ik onverwachts had moeten remmen. Dan hadden we samen in een ambulance gelegen. Of nog erger.”
Advertentie – lees hieronder verder
Boete van 2335 euro
Nathan rekende even uit welk bedrag aan boetes de bestuurder van de Audi bij elkaar heeft gereden en waaraan hij dit keer ontsnapte. Bumperkleven kost in Nederland 650 euro, voor gsm-gebruik tijdens het rijden komt daar 250 euro bij, 40 km/u te hard betekent 435 euro en op het hinderen van hulpdiensten staat een boete tussen 500 en 1000 euro. Dat betekent in totaal een bekeuring tussen 1835 tot 2335 euro voor deze roekeloze ambulanceklever. Daarmee zal hij het wel afleren als hij een keer tegen de lamp loopt.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be