De economische heropleving na de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne zorgen ervoor dat de olieprijzen op de internationale markten ongekende hoogten bereiken. En dat voelt de consument ook aan de pomp. Sinds het voorbije weekend bedraagt de prijs voor 1 liter diesel maar liefst 2,0840 euro. Een nieuw record, dat de automobilist uiteraard stevig voelt in zijn portemonnee.
Toch kan het anders, want de prijs die de verbruiker aan de pomp betaalt, bestaat voor meer dan de helft uit belastingen: accijnzen en BTW. Dat betekent dus dat de overheid de jongste tijd goed heeft verdiend aan de prijsstijgingen van de brandstof…. en dat op de kap van zijn inwoners die gebukt gaan onder steeds hogere financiële lasten.
Omgekeerd cliquetsysteem
Nochtans is er hiervoor een oplossing voorhanden door het zogenaamde ‘omgekeerde cliquetsysteem’ toe te passen. Daarmee wordt vanaf een bepaald prijsniveau de accijns op de brandstof verlaagd, zodat de prijs aan de pomp zakt voor de consument.
Eerder gaf de Vivaldi-regering aan deze maatregel nog niet te willen toepassen. Nu gaan er echter weer – en eindelijk – stemmen op om dat wel te doen, omdat de automobilist momenteel wordt gewurgd door de hoge brandstofprijzen.
Advertentie – lees hieronder verder
Zo verklaarde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dat een maximumprijs van 1,60 per liter diesel echt noodzakelijk is: “Nu worden 6 miljoen automobilisten gegijzeld en staat de koopkracht van de middenklasse op het spel. De verschillende regeringen moeten dringend de belasting op het autorijden verlagen, want dit wordt onhoudbaar voor onze bevolking”.
Bouchez stelt voor om nu eindelijk het omgekeerde kliksysteem te activeren, zodat de accijnzen op de brandstoffen kunnen zakken en de grootste prijsstijgingen worden afgetopt. Hij wil zo tot een maximumprijs van 1,60 per liter diesel komen, wat 40 cent minder is dan op dit moment.
De MR-voorzitter merkt ook dat deze maatregel geen budgettaire impact zal hebben, omdat de overheid al maandenlang BTW int op de hoge brandstofprijzen die dit zal compenseren. Als de prijzen aan de pomp later weer dalen, kan de omgekeerde cliquet weer worden opgeheven.
Het is nu afwachten of de regering zal ingaan op het voorstel van Georges-Louis Bouchez en er eindelijk maatregelen genomen zullen worden om de brandstofprijzen weer te stabiliseren op langere termijn.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be