Gaat de Taliban lithium voor batterijen leveren?

De machtsgreep van de Taliban in Afghanistan zorgt voor veel menselijk leed, maar geeft ook een inzicht in de ‘grijze economie’ van het verscheurde land. Blijkbaar beschikt de terreurgroep nu over een minerale rijkdom van bijna 1.000 miljard dollar. Daarbij ook lithium dat voor batterijen wordt gebruikt…

Gepubliceerd op 19 augustus 2021
Leestijd : 2 min

Partagez

Lithium en kobalt zijn grondstoffen die worden gebruikt in batterijen. Een gegeerd goedje tegenwoordig, want we gebruiken het niet alleen voor batterijen in onze elektronische toestellen, ook steeds meer voertuigen doen beroep op een accu voor hun elektrische aandrijving. Met een enorme stijging van de vraag naar deze grondstoffen tot gevolg.

China en Rusland present

Lithium en kobalt zijn vrij schaars en niet overal te vinden. De industriële grootmachten zijn er dan ook als de kippen bij om nieuwe aders in te palmen, ook al is dat in een conflictgebied. Denk maar aan Oost-Congo. En nu gaat het dezelfde richting uit in Afghanistan, waar onder andere China en Rusland zich zeer gematigd opstelden tegenover de Taliban en aangaven dat ze het nieuwe regime zeker willen steunen bij de heropbouw van het land.

Afghanistan beschikt over zowel traditionele grondstoffen, als goud en koper, en grondstoffen nodig voor de opkomende economie van de 21ste eeuw. Daartoe behoren lithium en kobalt, die essentieel zijn in oplaadbare batterijen of elektrische auto’s.

Momenteel hebben de Taliban het grootste deel van het land al in handen en wordt in vele regio’s aan kleinschalige mijnbouw gedaan. Het is onwaarschijnlijk dat ze meteen grootschalig kunnen ontginnen, maar grootmachten zoals China en Rusland zouden daarbij wel een grote hulp kunnen zijn op middellange termijn.

Advertentie – lees hieronder verder

Taliban 2.0

Dus waar de Verenigde Staten en het Westen hebben gefaald in de heropbouw en stabilisatie van het land, zouden de andere grootmachten wel eens meer succes kunnen hebben. Natuurlijk telt hun eigenbelang ook mee, maar als er op die manier een min of meer stabiele industrie en economie kan uitgebouwd worden, is iedereen daarbij gebaat.

De ‘Taliban 2.0’ kan zo misschien eindelijk vrede en enige welvaart in het land brengen én zelfs een bijdrage leveren tot de oplossing van de klimaatcrisis, want de vraag naar elektrische voertuigen zal nog sterk stijgen. En dus ook de vraag naar batterijen en naar lithium en kobalt. Staat er weldra ‘made in Afghanistan’ op de batterij van je GSM of auto? Afwachten maar.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Alain De Jong journalist, tekstschrijver, communicatiespecialist

Partagez

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Actualiteit
Let op voor valse wegenwachters

De ADAC, het Duitse equivalent van automobielclub Touring, waarschuwt autoreizigers voor valse pechverhelpers. Die zijn vooral in Oost-Europa actief en hebben een sluwe truc om aan je vakantiebudget te zitten.

19 juli 2024 4 min
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.