Rusland verdiende al 158 miljard euro aan energie tijdens oorlog

Intussen bloedt de Europese consument bijna dood door de hoge energierekeningen. Is dit wel de goede strategie en hoe lang is ze nog vol te houden? De sancties van de Europese Unie leggen Rusland geen windeieren. Het land Poetin verdiende sinds het begin van de oorlog in Oekraïne al een recordbedrag aan de uitvoer van energieproducten.

Gepubliceerd op 8 september 2022
Leestijd : 2 min

Deel

Deze cijfers werden berekend door de denktank ‘The Centre for Research on Energy and Clean Air’ (CREA). Daaruit blijkt dat de helft van de omzet door de uitvoer van energieproducten van Rusland nog steeds naar West-Europa wordt gerealiseerd. Ondanks de verminderde exportvolumes dit jaar verdiende het land toch veel meer geld met deze activiteit dan in de voorgaande jaren dankzij de opgelopen prijzen van fossiele brandstoffen, meldt CREA, dat daarom oproept tot effectievere sancties tegen Moskou.

Nu doen de Russen immers nog steeds goede zaken met de handel in olie, aardgas en steenkool, maar lijden vooral de West-Europese consumenten door de torenhoge prijzen, die zijn ontstaan door de schaarste op de markt, net na deze sancties tegen Rusland.

Volgens CREA blijft Europa met 85,1 miljard euro nog steeds de grootste invoerder van Russische fossiele brandstoffen. Dat geeft in de eerste plaats onze grote afhankelijkheid weer, maar het betekent tegelijkertijd dat we nog altijd een belangrijk drukkingsmiddel hebben om Poetin van het oorlogspad af te krijgen.

Momenteel is het afwachten of de landen van de EU effectief een prijsplafond gaan instellen voor de Russische gas en aardolie. Dat zou de Russische energie-inkomsten verder doen dalen, en dat is natuurlijk slecht nieuws voor de kwakkelende Russische economie die ook steeds meer in ademnood raakt door de verminderde activiteit en de geringere inkomsten.

Advertentie – lees hieronder verder

Financiering oorlog door aardgas

Natuurlijk weten we intussen ook dat Poetin niet echt onder de indruk is van een vermanend vingertje en dat hij daarop resoluut reageert met een stevige middelvinger. Concreet: het toedraaien van de gaskraan naar Europa, dat op zijn beurt inderdaad een zeer effectief drukkingsmiddel is en de energiemarkten volledig verstoort.

Ondertussen financieren de hoge aardgasprijzen ook aardig de Russische oorlogsmachine mee, want sinds het begin van de invasie in Oekraïne heeft de export van fossiele brandstoffen al zo’n 43 miljard euro bijgedragen aan de federale begroting van Rusland.

Of de boycot van de Russische fossiele brandstoffen de juiste strategie van de EU is om Rusland op de knieën te dwingen, zal de tijd uitwijzen. Zeker is dat ons een dure winter te wachten staat met de torenhoge gasprijzen. En misschien krijgen we ook een ijskoude kerst als de Russen de gaskraan volledig dicht draaien. Afwachten maar en hopen op het beste.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Alain De Jong journalist, tekstschrijver, communicatiespecialist

Deel

Gocar marketplace
47.701 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
47.701 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.