Een actiegroep had vorig weekend in Gent een protestactie tegen de lage-emissiezone (LEZ) en het circulatieplan gepland. De manifestatie was aangekondigd op de sociale media en daarop hadden ruim 2.000 mensen te kennen gegeven dat ze mee zouden komen protesteren om hun ongenoegen te uiten over de lage-emissiezone en het circulatieplan dat tot doel heeft het gemotoriseerd verkeer zoveel mogelijk te weren uit de binnenstad. Een situatie waarmee zoals geweten niet iedereen akkoord is.
Maar in plaats van enkele duizenden militanten doken slechts enkele tientallen mensen op, waardoor de actie niet meteen een groot succes te noemen was. Wellicht zat de mooie nazomer er voor iets tussen, zodat velen een uitstap in de natuur buiten het stadscentrum verkozen. Kortom, tegen de LEZ Gent heerst slechts een lauw protest waarvoor de inwoners blijkbaar moeilijk te mobiliseren zijn.
De actievoerders die wel present waren droegen als teken van protest een strop om de hals en deelden pamfletten uit om hun standpunten uiteen te zetten. Daarin vertellen ze dat ze de LEZ en het circulatieplan een aanslag op hun leven vinden. Dat de maatregelen duur, asociaal, en zinloos zijn. En dat extra rondrijden door het circulatieplan voor extra uitstoot zorgt.
Ook in Antwerpen en Gent
Niet alleen Gent heeft een lage-emissiezone (LEZ). Ook Antwerpen en Brussel voerden al zones in waar vervuilend autoverkeer wordt geweerd. Voorlopig zijn dit enige steden met een LEZ in ons land, maar verscheidene andere overwegen eveneens een invoering hiervan.
Advertentie – lees hieronder verder
Een lage-emissiezone (LEZ) is een afgebakend gebied waarin bepaalde voertuigen niet binnen mogen, of slechts onder bepaalde voorwaarden, omdat ze te veel schadelijke stoffen uitstoten. Dit zijn oudere diesels en heel oude benzinewagens. De toegangsvoorwaarden zijn strenger voor dieselwagens dan voor auto’s die rijden op benzine, aardgas of LPG, omdat ze meer roet en fijnstof uitstoten.
De LEZ geldt 7 op 7, 24 op 24 en voor alle voertuigen. Als je een LEZ binnenrijdt met een niet-toegelaten voertuig, of zonder een andere vorm van toelating, krijgt je een boete. De toelatingsvoorwaarden zullen opnieuw verstrengen in 2025 en in 2027.
Hier kan je controleren of jouw voertuig nog de LEZ’s in mag:
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be