Verhardingstaks: straks extra betalen voor je oprit?

Gent wil een ‘verhardingstaks’ invoeren voor wie te veel beton gebruikt om zo regenwater beter in de bodem te laten sijpelen. De stad wil verder ook parkeren duurder maken. Dit zijn enkele van de maatregelen om het gat in de stadsbegroting van 8 miljoen euro te dempen. “Maar het is niet de bedoeling om wonen in Gent duurder te maken”, zegt het stadsbestuur.

Gepubliceerd op 2 november 2021
Leestijd : 2 min

Partagez

België heeft te veel verharde bodem waardoor het regenwater moeilijk in de ondergrond kan doordringen. In de stedelijke gebieden wordt dat overtollige regenwater afgevoerd via de riolen, wat bij hevige regenval al eens leidt tot overstromingen. Vandaar het plan om straten, pleinen, parkeerterreinen, opritten, enz. opnieuw te ontharden, zodat het water weer meer op natuurlijke wijze de bodem kan invloeien.

Minder beton vanaf 2023

De stad Gent speelt op deze tendens in door vanaf 2023 een ‘verhardingstaks’ in te voeren voor inwoners die te veel beton of asfalt gebruiken op hun eigendom. Met deze maatregel wil het stadsbestuur mensen ertoe aanzetten om te kiezen voor oplossingen die voldoende water doorlaten om zo wateroverlast te vermijden.

Met de ‘verhardingstaks’ hoopt Gent jaarlijks 1,5 miljoen euro te ontvangen om het tekort van 8 miljoen euro in de stadsbegroting mee te beperken. Is het dus een zuiver financiële operatie die wonen in Gent alleen maar duurder zal maken? Dat ontkent het stadsbestuur. “We ontharden nu al veel straten, pleinen en speelplaatsen. En bij iedere straat die we heraanleggen, moet minimum 15% onthard zijn. Maar willen ook de bedrijven en de inwoners daarbij betrekken, vandaar deze verhardingstaks”, verklaart schepen Filip Watteeuw (Groen).

Advertentie – lees hieronder verder

Nog geen ‘onthardingspremie’

Toch bestaat de vrees dat deze belasting verder zal gaan en dat wie nu nog een verharde toegang of oprit met beton, asfalt of klinkers heeft, daar op termijn ook op zal worden belast. Want van een ‘onthardingspremie’ is nog geen sprake. Nochtans zou dat veel logischer zijn en de inwoners positief te motiveren om mee te werken aan een betere insijpeling van het regenwater in hun stad.

De stad Gent is trouwens naarstig op zoek naar meer inkomsten, want in de toekomst zou ook parkeren duurder worden, komen er GAS-boetes voor foutparkeerders en ook tal van nieuwe belastingen, waaronder een op ‘masten en pylonen’. Kortom, de kassa moet dringend rinkelen in Gent.

Artikelfoto: Ferdinand Stöhr / Unsplash

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Alain De Jong journalist, tekstschrijver, communicatiespecialist

Partagez

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Actualiteit
Let op voor valse wegenwachters

De ADAC, het Duitse equivalent van automobielclub Touring, waarschuwt autoreizigers voor valse pechverhelpers. Die zijn vooral in Oost-Europa actief en hebben een sluwe truc om aan je vakantiebudget te zitten.

19 juli 2024 4 min
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.