Vlaamse bruggen brokkelen af

Ruim 700 Vlaamse bruggen verkeren in slechte tot erbarmelijke staat. Vlaams minister van Openbare Werken Peeters voorziet nog deze legislatuur 1,6 miljard euro om de schade te herstellen en het verder afbrokkelen van deze ‘kunstwerken’ tegen te gaan. (beeld: Belga)

Gepubliceerd op 27 juli 2021
Leestijd : 2 min

Partagez

‘Kunstwerken’, zo worden de 2.777 bruggen, viaducten, tunnels en keermuren die beheerd worden door het Vlaams Gewest genoemd door de administratie. In vele gevallen zijn deze vaak imposante bouwwerken helemaal geen fraaie kunstwerken meer, maar waarachtige puinhopen waarvan de brokken letterlijk afvallen en zo een gevaar voor de voorbijgangers en het verkeer opleveren. In Vlaanderen gaat om 700 van die ‘kunstwerken’, meldt Het Nieuwsblad

50 jaar oude bruggen

Hoe het zover is kunnen komen? Eerst en vooral werden er veel bruggen in de jaren ’70 gebouwd en zijn ze intussen dus al 50 jaar oud. Algemeen wordt aangenomen dat 50 jaar de levensduur is van een betonnen brug, wat betekent dat veel van deze bouwwerken in onze regio nu tot op de draad versleten zijn. Bovendien werd ook het onderhoud door de jaren heen verwaarloosd en nam de verkeersbelasting de voorbije jaren stevig toe, waardoor de slijtage nog bespoedigd werd.

Een brug grondig herstellen kost veel tijd en geld. Omdat zo’n operatie lang duurt en dus belangrijke wegen voor geruime tijd geheel of gedeeltelijk afsluit, wordt zo’n ingreep vaak uitgesteld of maar gedeeltelijk uitgevoerd. Bovendien werd er in het verleden meer dan eens te weinig budget voorzien om onze wegeninfrastructuur in goede staat te houden. De gevolgen laten zich nu voelen met als resultaat steeds meer afbrokkelende bruggen die vaak net niet op instorten staan.

Advertentie – lees hieronder verder

1,6 miljard euro investeren

Het is duidelijk dat nu onmiddellijke actie is vereist. “Bijna 1 op de 5 kunstwerken heeft het einde van haar economische levensduur bereikt of zelfs overschreden en voldoet niet meer aan de kwaliteitseisen”, laat Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters weten in een persbericht.

Daarom trekt ze deze legislatuur 1,6 miljard euro uit voor renovatie, onderhoud en modernisering van onze ‘kunstwerken’. 770 miljoen euro daarvan zal aangewend worden voor het aanpakken van alle bruggen in zeer slechte staat en de meeste bruggen in slechte staat. 236 miljoen euro is voorzien voor een lijst met prioritaire kunstwerken die het dringendst moeten hersteld worden. Later krijgen ook vele oevers, kaaimuren, sluizen en stuwen een noodzakelijke opknapbeurt.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Alain De Jong journalist, tekstschrijver, communicatiespecialist

Partagez

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Actualiteit
Let op voor valse wegenwachters

De ADAC, het Duitse equivalent van automobielclub Touring, waarschuwt autoreizigers voor valse pechverhelpers. Die zijn vooral in Oost-Europa actief en hebben een sluwe truc om aan je vakantiebudget te zitten.

19 juli 2024 4 min
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.