Zoals vaak is de gewone man de pineut in de tijden van crisis. Dat geldt ook in de huidige context met de hoogoplopende energieprijzen die zwaar doorwegen op het gezinsbudget.
De automatische indexering die zorgt voor een aanpassing van de lonen, pensioenen en uitkeringen als het prijsniveau sterk stijgt, is in principe het meest doeltreffende middel tegen het verlies van koopkracht in een periode waarin essentiële goederen als energie plots enorme prijsschokken ondergaan.
Dat wordt bevestigd door een nieuwe studie van de KU Leuven, die tegelijk een ander bekend fenomeen aantoont: de middenklasse profiteert het minst van de steunmaatregelen en wordt in verhouding het zwaarst getroffen door de huidige energiecrisis. Dit onderzoek toont aan dat de gemiddelde energiefactuur voor gezinnen met een variabel contract in januari met minstens 226 euro hoger is uitgevallen.
Middenklasse betaalt de rekening
De hogere inkomensklassen kunnen deze stijging makkelijker dragen, ook al omdat zij meer profijt hebben van een indexaanpassing. Voor de allerlaagste inkomens is de impact in principe groter, maar zij genieten dan weer van een sociaal tarief waardoor ze 37 euro minder betalen voor hun energiefactuur dan gezinnen zonder deze tegemoetkoming.
Advertentie – lees hieronder verder
Tegelijk blijkt dat de middenklasse het minst kan profiteren van alle compensaties en het meeste koopkracht verliest. Bij gezinnen met een variabel energiecontract zou dat een verlies van 38% aan koopkracht betekenen en dat ze maandelijks meer dan 220 euro extra voor hun energie zullen moeten neertellen. En dat geld zal uiteraard op andere uitgaveposten, zoals vakanties, kledij of restaurantbezoeken bespaard moeten worden.
Kortom, het worden barre tijden voor Jan Modaal…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be