Na de tumultueuze finale van het F1-seizoen 2021 in Abu Dhabi waarbij Max Verstappen (Red Bull) in extremis de wereldtitel afsnoepte van Lewis Hamilton (Mercedes), kwam wedstrijdleider Michael Masi onder vuur te liggen. Het gevolg is dat hij dit jaar werd vervangen door de Duitser Niels Wittich, die reeds een gelijkaardige rol vervulde in de DTM.
Veiligheid voorop
Niels Wittich zegt “een voorstander te zijn van hard maar eerlijk racen, en dat vooral de veiligheid van de rijders vooropstaat, zonder compromissen”. Die visie maakte de nieuwbakken wedstrijdleider meteen duidelijk door erop te wijzen dat de kledij van de piloten ten allen tijden reglementair moet zijn. Er mag dus enkel materiaal gedragen worden dat door de FIA is goedgekeurd. Daarnaast zijn ook sieraden verboden in de racewagens.
Nu is dat geen nieuwe regel, want hij bestaat al jaren. Alleen werd er een beetje laks mee omgesprongen. Rijders dragen in de racewagens inderdaad al eens uurwerken, kettingen en oorbellen, evenals hun doordeweekse onderbroek. Maar aangezien de hallucinante crash van de Haas van Romain Grosjean in Bahrein 2020 aantoonde dat ook vandaag een Formule 1-wagen vuur kan vatten, is de eis van de nieuwe wedstrijdleider nog niet zo vergezocht.
Synthetisch ondergoed of sierraden kunnen inderdaad bijkomende verwondingen veroorzaken bij de rijders in geval van een zware brand, zodat deze regels toch steekhouden. Alleen zijn enkele piloten daar niet zo blij mee en toonde ze hun ongenoegen al.
Advertentie – lees hieronder verder
Zo verscheen Lewis Hamilton op de persconferentie van de GP van Miami met maar liefst drie uurwerken rond zijn polsen en een hele collectie ringen en kettingen aan zijn lichaam. Sebastian Vettel trok zijn persoonlijke Puma-onderbroek dan weer over zijn race-overall aan als teken van protest tegen deze strengere regels.
Diskwalificatie Hamilton?
Toch ziet het er naar uit dat Wittich voet bij stuk zal houden, aangezien hij de teams een vernieuwde ‘Scrutineering Declaration’ liet ondertekenen, die bepaalt dat hun auto en dus ook de kledij van de piloot aan de regels moet voldoen. Wie dus geen FIA-gekeurd ondergoed of sieraden draagt, kan een geldboete, een gridstraf of een diskwalificatie aangesmeerd krijgen.
Momenteel kregen overtreders nog enkel een waarschuwing. Lewis Hamilton verklaarde dat hij “dan het hele jaar door berispingen zal blijven krijgen, omdat hij zijn sieraden zal blijven dragen aangezien die zijn identiteit bepalen”. Wordt vervolgd…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be