Het Duitse blad Focus bracht het opmerkelijke verhaal van deze monsterboete uit. Het is duidelijk dat de snelheidsbeperkingen gerespecteerd moeten worden en dat overtreders beboet moeten worden. Maar is een boete van 189.550 CHF of 175.000 euro voor 43 km/u te snel rijden niet volledig over de schreef? Het is de prijs van een appartement waarvoor mensen vaak jarenlang afbetalen. Wie kan zo’n bedrag ophoesten?
Het is daarom belangrijk te weten dat deze snelheidsovertreding in Zwitserland werd begaan, en daar worden de boetes berekend op basis van het inkomen of het vermogen van de overtreder. De bestuurster in kwestie was een welgestelde zakenvrouw uit Zürich met een geschat vermogen van ongeveer 12 miljoen euro. Ze was dus zeker niet aan de bedelstaf geraakt door deze boete, maar toch ging ze in beroep tegen de eerste vordering van de rechtbank. Die had aanvankelijk een boete van ruim 370.000 euro (401.400 CHF) geëist omdat ze met haar Range Rover 43 km/u te snel had gereden in het dorp Wollerau waar de maximumsnelheid 50 km/u bedraagt.
De bestuurster was ook niet aan haar proefstuk toe wat snelheidsovertredingen betreft, want ze had al twee voorwaardelijke boetes gekregen voor eerdere overtredingen. Die komen bij op haar ‘rekening’ die nu oploopt tot in totaal 209.000 CHF of 192.820 euro. De dame tekende geen verder beroep aan en zal de boetes meteen betalen.
Boete afhankelijk van het inkomen?
In België zijn de verkeersboetes vastgesteld in bepaalde barema’s en zijn ze voor iedereen gelijk, ongeacht je inkomen of vermogen. Maar in Zwitserland en nog verscheidene andere landen zijn de boetes voor bepaalde misdrijven, waaronder verkeersovertredingen, wel afhankelijk van het inkomen of het vermogen van de overtreder. Het idee hierachter is dat dit systeem billijker en effectiever is. De miljonair in zijn Ferrari ligt immers niet wakker van een ticket van 500 euro, maar zal wel slikken bij een boete van 150.000 euro en de volgende keer het gaspedaal wellicht iets minder diep indrukken.
Advertentie – lees hieronder verder
Tegenstanders vinden dan weer dat iedereen gelijk is voor de wet en dat het niet kan dat Jan Modaal met een zware voet voor eenzelfde misdrijf goedkoper zou wegkomen dan een gefortuneerde bestuurder. Dat is inderdaad een interessante discussie. Van welk systeem ben jij voorstander?
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be