Rusland verbiedt vanaf 1 februari 2023 verkoop van olie met prijsplafond

De reactie van het Kremlin op de westerse landen die de olieprijs willen beperken, heeft niet lang op zich laten wachten. Vladimir Poetin heeft besloten om vanaf 1 februari 2023 geen olie meer te verkopen aan landen die een prijsplafond hanteren. Is een nieuwe crisis in zicht?

Gepubliceerd op 29 december 2022
Leestijd : 2 min

Deel

Als reactie op de oorlog in Oekraïne hebben de landen van de G7, de Europese Unie en Australië besloten om de prijzen te begrenzen van Russische olie die via de zee wordt aangevoerd. Het tarief wordt geplafonneerd op 60 dollar per vat om de inkomsten voor Moskou te beperken en dus de capaciteit om de oorlog te financieren. Deze westerse beslissing is opmerkelijk, want uiteraard blijft een reactie van Moskou niet uit. En daar hebben we niet lang op moeten wachten: Poetin heeft zojuist een decreet gepubliceerd dat de verkoop van olie verbiedt aan landen die dit mechanisme zouden toepassen.

Poetin had eerder al gedreigd met represailles tegen westerse landen als deze beslissing zou genomen worden. Wat we vreesden, gebeurt nu ook: een nieuwe escalatie. “De levering van Russische olie en olieproducten aan buitenlandse rechtspersonen en andere personen is verboden”, staat in het decreet dat ingaat op 1 februari, voor een periode van vijf maanden.

 

Wie profiteert?

Moskou heeft dus besloten om de kraan dicht te draaien. Wat zijn de gevolgen? We vragen het ons af, want als Rusland zijn productie verlaagt, zal de prijs van een vat ruwe olie waarschijnlijk omhoogschieten. De CEO van TotalEnergies, Patrick Pouyanné, heeft hierover verklaard dat de prijzen mogelijk stijgen van 95 naar 150 dollar, iets wat de oliemaatschappij “niet wil geven aan Vladimir Poetin”.

Advertentie – lees hieronder verder

Waarnemers blijven ondanks alles voorzichtig, want momenteel schommelt de koers rond de 65 dollar. Alles wijst er dan ook op dat de impact op korte termijn beperkt zal zijn. Maar het valt af te wachten of dit zo blijft, vooral met het herstel van China, dat stopt met zijn nultolerantiepolitiek voor covid en dus zijn industrie weer opstart. Laten we niet vergeten dat Rusland over de middelen beschikt om de productie te beïnvloeden, want het land is de op een na grootste olie-exporteur ter wereld. In 2021 was Rusland de op een na grootste leverancier van het ‘zwarte goud’ aan landen van de Europese Unie. Europa heeft echter besloten de toelevering van Russische olie stop te zetten, althans de invoer via de zee. Volgens Europese leiders werd sinds eind 2022 al 90 procent van de Russische olie-import in de EU stopgezet.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.701 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
47.701 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.